Коментари -

Наддават между петима за служебен здравен министър
Прочетена: 3731 пъти

Точно 5 са имената, които се спрягат в публичното пространство за здравни министри в следващия служебен кабинет на България. Сформирането му вече е в ход, след като новоизбраният президент на републиката ген. Румен Радев положи официална клетва като държавен глава.

 

Най-упоритите слухове твърдят, че в стола на министъра в оставка д-р Петър Москов ще седне един от бившите му колеги от правителството на Иван Костов (преди цели 20 години) - Илко Семерджиев. Известен е като основоположник на съвременния здравен модел в България и един от първите ръководители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

През последните две години Семерджиев е един от най-върлите критици на реформите "Москов", като апелира най-вече за отмяна на т. нар. пръстови отпечатъци в болниците. Запознати обаче твърдят, че кандидатурата му може да бъде съхранена за периода след парламентарните избори през пролетта, за да може да заеме поста на здравен министър с всички негови функции. Семерджиев e представител на дясното политическо пространство (като член на ДСБ, а след това на Коалиция "Десните") и предвид прогнозите, според които следващият кабинет ще бъде дясно-центристки (с участието на ГЕРБ и други десни партии), той би бил логичен кандидат за поста. 

 

Друго често спрягано име за служебен здравен министър е това на проф. Красимир Гигов. Той е генерален директор на Българския червен кръст (БЧК) и един от представителите на работодателите (от Българската търговско-промишлена палата - БТПП) в Надзорния съвет на здравната каса. В периода 2003 - 2009 г. е главен секретар на Министерството на здравеопазването, обхващайки мандата на трима министри - Славчо Богоев, Радослав Гайдарски и Евгений Желев. Завършил е медицина, но е специализирал стопанско управление и здравен мениджмънт.

 

Твърде вероятна е и кандидатурата на бившия директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Той беше скандално отстранен от министър Москов през април 2015 г., въпреки че ръководеното от него лечебно заведение беше единственото без просрочени задължение към доставчици. Мотивите за смяната му не бяха свързани с неизпълнение на задълженията, а с публично демонстрираното неодобрение към предлаганите секторни реформи. Запознати твърдят, че на прага на новия служебен кабинет е твърде вероятно болничният директор да бъде реабилитиран, за да може да "изчисти" системата от грубите грешки на предшественика си.

 

Сред имената, които се въртят в публичното пространство, е и това на доц. Иво Петров - национален консултант по инвазивна кардиология, бивш кадър на болниците "Св. Екатерина" и "Токуда", а понастоящем медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към УМБАЛ "Сити Клиник" в София. Точно преди седмица той увери, че никой не е обсъждал с него възможността да бъде предложен за служебен здравен министър, но хора от президентската администрация твърдят, че името му е в списъка с "резервни варианти".

 

Сред евентуалните кандидати се завъртяха и имената на някои депутати, като това на д-р Таня Андреева. Тя беше здравен министър в кабинета "Орешарски", но категорично заяви, че няма повече амбиции към поста. Според народните представители от левицата, най-логичният избор по партийна линия би бил д-р Емил Райнов, който също не веднъж е изразявал остро несъгласието си с реформите на министър Москов. Депутатите твърдят, че избирането му за служебен министър ще осигури плавен преход от настоящото към следващото управление, защото от системата ще отпаднат единствено неприемливите промени (пръстовите отпечатъци, лимитите в болниците и други).

 

Кой ще бъде следващият здравен министър предстои да разберем, но при всички положения задачата му няма да е лесна, защото освен със започнатите и недовършени реформи, ще трябва да се справи и с натрупаното недоволство сред лекари и пациенти.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития