Новини - България

Над 80 000 души у нас не знаят, че са с глаукома
Прочетена: 595 пъти

Точно 78 330 са болните с глаукома в България по данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 г., но други над 80 000 дори не знаят, че имат заболяването. Това обявиха национални консултанти и пациентски организации при официалното представяне на Световната седмица за борба с глаукомата (12-18 март).

 

Отново по данни на НЗОК 82% от диспансеризираните пациенти са на възраст над 60 години, около 16 на сто са на възраст между 40 и 60 години, а 2% са под 40 години. По-често боледуват жените (общо 65% от всички болни), като всяка година броят на новорегистрираните случаи на глаукома е средно 7 500.

 

Данните за България обаче са непълни, защото една огромна част от хората не знаят за заболяването си или не са здравноосигурени и не попадат в статистиката. По данни на Световната здравна организация (СЗО) хората, които страдат от глаукома представляват между 2 и 4% от световното население. У нас цифрите са два пъти по-ниски и според специалистите не отговарят на реалната заболеваемост.

"Диспансеризираните болни с глаукома у нас са около 1% от населението, което означава, че още близо 80 000 души не знаят, че имат глаукома и са застрашени от необратима слепота. Има региони, където откритата заболеваемост е под 1%. Това означава, че огромен брой от жителите на тези населени места трябва да бъдат насочени към скрининг", заяви проф. Генка Петрова, ръководител на Катедрата по социална фармация и фармаикономика на Фармацевтичния факултет.

Проблемът може да се преодолее с въвеждането на скринингова програма, която да обхваща хората над 45-годишна възраст. Ако те бъдат задължени да посещават профилактични прегледи, заболяването ще се диагностицира навреме и няма да води до прогресивно увеличаване на случаите на слепота, добави и националният консултант по очни болести проф. Ива Петкова.

"Проблем е и това, че по-голяма част от пациентите не могат да си позволят да следват предписаното лечение. Най-ниската цена на генерик за лечение на глаукома е между 3-5 лева, което означава, че касата реимбурсира 1,5 лева. Лекарствата, които реално помагат обаче често надхвърлят 20 лева като цена, а като се знае, че повечето пациенти с глаукома са в пенсионна възраст, лечението става трудно изпълнимо“, предупреди и националният консултант по очни болести проф. Лъчезар Войнов. 

За първи път тази година кампанията за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата, започнала тази седмица, ще продължи през цялата година. Безплатни профилактични прегледи ще се провеждат в „Александровска“ болница, докато има желаещи. Записването става всеки присъствен ден от 8.30 до 13.30 часа на тел. 02/52 30 584.

 

До края на октомври тази година в цялата страна пък ще се проведат безплатни прегледи за глаукома на рискови пациенти. Телефонът за информация и записване е 0700 10 126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития