Новини - България

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий
Прочетена: 261 пъти
Снимка: НПО

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи. Това обяви на пресконференция, организирана от Национална пациентска организация по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб – ноември, доц. д-р Димитър Калев – председател на Организационния комитет на Националната онкологична конференция МОРЕ - 2017 и медицински онколог в СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ – Варна, съобщава порталът на Националната пациентска организация (НПО).

 

В световен мащаб от всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Основните рискови фактори за развитие на заболяването са активното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, лична или фамилна анамнеза от белодробен рак.
 
 
Въпреки установената и доказана причинно-следствена връзка между рака на белия дроб и тютюнопушенето, е важно да се отбележи, че белодробният рак се среща често и при пациенти непушачи, като се нарежда на 7-мо място след най-често срещаните ракови заболявания в глобален мащаб. Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот.
 
 
Един от основните проблеми в България, свързан със заболяването, е недостатъчната профилактика и късното диагностициране на заболяването, поради липсата на симптоми и оплаквания в ранните стадии на заболяването. В 5% до 15% от случаите заболяването се открива от направени рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. При наличие на симптоми (загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, отделяне на кървави храчки, болки в гърба) в преобладаващите случаи заболяването вече е в напреднал стадий. Над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и консервативно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, както и навременно лечение на белодробните инфекции.
 
 
„Персонализираната медицина е приложима при част от пациентите с рак на белия дроб. За първи път от десетилетия насам персонализираната терапия дава надежда за по-дълъг и качествен живот. С помощта на генетични изследвания се идентифицират пациентите, които биха имали полза от персонализирана терапия“, каза доц. Калев.
 

 

 
Генетичните тестове показват дали туморът демонстрира фактори, които го правят податлив на лечение. Тези фактори (биомаркери) могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да позволят идентифицирането на специфични подтипове на заболяването. След като генетичният профил на тумора бъде определен, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение.

 

 
Д-р Иван Вецев – експерт „Достъп до лечение“ на Национална пациентска организация (НПО), съобщи, че в България Световният месец за борба с рака на белия дроб ще бъде отбелязан с информационни събития в София, Варна и Пловдив. Целта е да бъде повишена обществената информираност относно необходимостта от превенция, ранно диагностициране и персонализиран подход в лечението. Той допълни, че индивидуализираното лечение води до намаляване на разходите, свързани с терапевтичното лечение, тъй като след установяването на конкретната нужда на пациента може да се приложи персонализиран подход, чрез който всъщност се избягва рискът „проба-грешка“.

 

 
Темата за рака на белия дроб ще бъде една от водещите в годишната Национална онкологична конференция МОРЕ - 2017 г., която ще се проведе в периода 19-21 октомври в к.к. „Златни пясъци“.
Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития