Новини - България

Над 66% от лекарите в България са дали съгласие да се обяви сътрудничеството им с фармацевтични компании
Прочетена: 934 пъти

23-те компании, членуващи в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България (ARPharM), както и някои други научноизследователски компании, оповестиха финансовите си взаимоотношения с медицински специалисти и здравни организации за 2016 г. Публикуването на данните на www.transparencybg.org се реализира за втора поредна година и е в изпълнение на правилата, заложени в Кодекса за оповестяване на Европейската  федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Според документа, всяка година на 30 юни компаниите в Европа трябва да предоставят информация за направените от тях трансфери през предходната година.  

 

Предварителните данни за България показват, че през 2016 г.  фармацевтичните компании са инвестирали в квалификация, продължаващо обучение и сътрудничество с медицински специалисти и здравни организации близо 24 млн. лв. От тях 16 млн. лв. са предоставени на медицински специалисти, а 8 млн. лв. на здравни и съсловни/професионални лекарски организации.

 

Броят на медицинските специалисти, дали своето съгласие за оповестяване на финансовите им взаимоотношения с фармацевтични компании нараства с 6% спрямо оповестяването през 2016 г. и достига 66%, което показва подкрепата на медицинското съсловие за инициативата.

 

Компаниите, членуващи в ARPharM, през 2016 г. отново са инвестирали за научноизследователска дейност в България (клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания) 150 млн. лв., като близо 40 млн. от тях са предоставени от местните структури на компаниите.

 

До 2018 г. се очаква инвестициите в клинични изпитвания у нас да достигнат 190 млн. лв. По последни данни годишно в България стартират около 190 нови проучвания, а всеки месец в програма за клинични изпитвания влизат около 1000 души. Инвестициите в клинични изпитвания оказват изключително позитивно влияние върху бюджета за здравеопазване. По-голямата част от тези средства се изразходват за медикаменти за пациентите, за лечението на които иначе би трябвало да плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Друга част се използват за закупуване на апаратура за центровете за клинични проучвания, както и за осигуряването на цялостната медицинска грижа за включените в изпитванията хора.

„Сътрудничеството между медицински специалисти и фармацевтичната индустрия е жизнено важно за развитието на медицината. Лекарствата са високотехнологични продукти и тяхното разработване, прилагане и механизми на действие изискват обяснение, обмяна на опит и знания между индустрия и лекари. Само по този начин правилното и ефективно лечение на пациентите е възможно, само така могат да се разработват нови терапии“, казва директорът на ARPharM Деян Денев.

По думите му благодарение на това взаимодействие лекарите имат възможността непрекъснато да се обучават и развиват, което е от полза както за пациентите, така и за цялата система на здравеопазване.

 

От ARPharM припомнят, че кодексът за оповестяване има за цел въвеждането на по-голяма прозрачност във взаимоотношенията между фармацевтичните компании и медицинските специалисти. Това сътрудничество се основава на обмяна на научна информация между страните, при спазване на високи етични стандарти. Фармацевтичната индустрия цели да гарантира тези стандарти чрез постигане на максимална степен на прозрачност и затова кампанията се провежда под мотото „Прозрачността гради доверие“, добавят от асоциацията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития