Новини - България

Над 6000 бебета са се родили у нас благодарение на помощта на Центъра за асистирана репродукция
Прочетена: 119 пъти

Нямаме никакви забележки към дейността на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), комуникацията между нас и специалистите в него е изключително добра и това може да се потвърди от всички, които са имали проблеми и са се нуждаели от подкрепата на фонда. Това заяви на пресконференция днес председателката на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

„Тук сме да защитим центъра и да обърнем внимание, че докладът на Сметната палата не констатира нарушения, а отправя препоръки за оптимизиране на дейността му“, допълни още тя.

Оценката на Мария Янева споделиха и представителки на Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Майки за донорство“. Те бяха единодушни, че са необходими усилия, за да бъде запазен центъра от посегателства и защитен от несправедливи обвинения, защото с негова помощ у нас са се родили над 6000 бебета.

"Ние от екипа на Центъра за асистирана репродукция работим с душа и сърце, защо имаме кауза и я защитаваме всеки ден. Убедени сме, че всеки, който се е обърнал към нас е усетил желанието ни да помогнем", каза директорката на фонда д-р Мария Георгиева.     

"Някой иска да ни върне години назад, когато се борехме да има такъв център, благодарение на нашата настойчивост той беше създаден и днес ползата от него е очевидна", посочиха представителките на трите пациентски организации. "Само някой, който не знае какво означава тази тежка битка за правото да бъдеш родител, може да отправя лековато упреци за несъществуващи злоупотреби", категорични бяха майките.

 

Те припомниха случаи, в които двойки са били принуждавани да теглят огромни кредити, за да се лекуват от безплодие. Ситуацията коренно се е променила след като Центърът е заработил и не е изключено зад атаките срещу него да се крият нечии други користни цели, изразиха мнение от организациите.

 

Твърденията в публичното пространство за крадене на яйцеклетки са абсолютно неоснователни, коментира акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов. Той поясни, че всяка яйцеклетка има 16-цифрен код, който е уникален за ЕС и всяко движение на яйцеклетките и ембрионите, в това число и унищожаването им, се документира и следи от Изпълнителната агенция по трансплантация. Също така, при изваждане на яйцеклетките от жена, броят им се съобщава, подписва се информирано съгласие и жената има възможност да следи техния брой и развитието им.

 

До края на годината се очаква да влязат в сила подготвяните промени в националния стандарт по репродуктивна медицина и в правилника за дейността на ЦАР, стана ясно още на пресконференцията днес. 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития