Новини - България

Над 500 хил. души в трудоспособна възраст умират всяка година в ЕС от хронични заболявания
Прочетена: 240 пъти

За хроничните заболявания се изразходват между 70-80% от здравните бюджети в Европа, което представлява сериозна заплаха за устойчивостта на здравните системи, ако не бъде предприето някакво действие. Позицията е изразена по време на заключителната конференция JA-CHRODIS, съобщава Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Форумът се е провел преди дни пред политици, изследователи, международни и неправителствени организации. По време на събитието е представен документа „12 стъпки“, чиято крайна цел е намаляване на тежестта на хроничните заболявания.

 

Във форума участва и европейският комисар по здравеопазване Витянис Андрюкайтис. По думите му всяка година в Европейския съюз (ЕС) от хронични заболявания умират преждевременно повече от половин милион души в трудоспособна възраст.

„Това представлява огромна цена за обществото и икономиката, или 115 милиарда евро загуби, поради намалена производителност и разходи на здравната система. Разбира се, още по-голяма е цената на болката и страданията на семействата и приятелите. Точно затова никога няма да се уморя да говоря за промоцията на здраве, за профилактиката на заболяванията и за средствата, с които да запазим възможно най-дълго време доброто здраве на хората. Ангажираността на всички заинтересовани страни също е от ключово значение“, казва еврокомисарят.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития