Новини - България

Над 35% от българите злоупотребяват с алкохола
Прочетена: 367 пъти

Почти една трета от населението на страната или над 2 450 000 българи са злоупотребявали с алкохол през последната година, сочат данните от проучването RARHA SEAS, проведено в 19 европейски държави. В същото време симптоми на алкохолизъм се наблюдават при 20% от всички европейци, става ясно от обобщения доклад по темата, публикуван на сайта на Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Според проучването най-много се пие в Дания и Литва, където консумацията достига 10,4 литра на глава от населението за последните 12 месеца. Сред най-големите въздържатели пък са Италия и Португалия, където средногодишно един човек изпива не повече от 7,6 литра алкохол. Стойностите не са високи, тъй като около 15% от европейците посочват, че не са употребявали спиртни напитки през последната година.

 

Една от основните причини за въздържанието им са негативните преживявания, посочва още изследването. Сред останалите фактори са влошеното лично здраве, неприязън към вкуса и въздействието на алкохола и не на последно място - религиозните и други подбуди, както и влошеното лично финансово състояние.

 

Бързият скринингов тест за проблеми с алкохола (RAPS), съставен от четири въпроса, показва, че почти всеки пети анкетиран e имал поне един от симптомите на алкохолизъм, докато при всеки десети са се наблюдавали два или повече симптома през последните 12 месеца.

 

Установи се, че средно над 60% от европейците от страните-участнички съобщават за нанесена вреда вследствие консумацията на алкохол на други хора през последните 12 месеца. Общо 46% от тези хора са познавали лицето, което ги е засегнало, а 42% са били засегнали от непознат. Ако считаме, че по-сериозните вреди са физическите – скарванията, возенето в кола, шофирана от пиян шофьор, или участие в пътен инцидент, свързан с шофиране в нетрезво състояние, този дял на анкетираните е значителен и доближава 20%, като обсегът между различните страни варира от над 40% в Литва до около 10% в Швеция, Австрия и Унгария.

 

Проучването RARHA SEAS показва, че по време на детството или юношеството си всеки пети европеец е живял в едно домакинство с човек, който е употребявал големи количества алкохол, и около половината от тях се чувстват силно негативно засегнати от пиенето на този човек. Подобни преживявания са най-разпространени в балтийските страни (много над 30%), и най-рядко се срещат в Италия и Испания.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития