Новини - България

Над 300 експерти на МЗ и НЗОК изучават здравната реформа в Пловдив
Прочетена: 1200 пъти
Снимки: НЗОК

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) събраха за първи път експертите си от Районните здравни инспекции и Районните здравноосигурителни каси в страната на общ обучителен семинар по повод новостите и основните моменти в здравна реформа, съобщиха от касата.

 

Форумът събра в Пловдив над 300 експерти на двете институции. Първата тема в дневния ред бе електронното здравеопазване и конкретните новости, които влизат в работата на касата. Въвеждането на електронните направления има за цел да бъде изпращана информация в НЗОК. Онлайн избор на личен лекар е другата новост, която според фонда е изцяло в полза и улеснение на пациентите. Тя ще започне да работи реално от 1 юни. Национална листа на чакащите има и в момента в отчетите, които подават лечебните заведения, но сега ще бъде допълнително систематизирана. В листата няма да се съдържат лични данни, имена и информация, която е защитена от закона, съобщават от НЗОК.

 

Най-важната система, на която се възлагат големи надежди, като контролни възможности, е уникален идентификационен номер и електронна автентификация. Номерът се създава при сканиране на произволни точки от пръста и няма да може обратно да бъде възстановяван отпечатъкът, а кодът ще се генерира от четец, съобщават от касата. Всички преобразувания ще стават в четеца и информацията няма да постъпва в компютър. В базата данни ще се прехвърля направо вече генерираният код. Това ще създаде по-ефективен механизъм на контрол при извършването на плащания от името на конкретен пациент. Въвеждането му няма да изисква  никакви нови правила или допълнителни трудности в самата лечебна дейност. Малолетните, както и всички, които са болни, неподвижни или имат други затруднения, ще могат да бъдат представлявани от други лица. Хората, които имат сериозни препятствия да се идентифицират с пръста си, ще могат да използват карта.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития