Новини - България

Над 3 000 лекари ще работят в новата верига "Аджъбадем Сити Клиник"
Прочетена: 18502 пъти
Изпълнителният директор на "Аджъбадем Сити Клиник" Илиян Григоров, председателят на Управителния съвет на групата Мехмет Али Айдънлар и изпълнителният директор на "Сити Клиник" Ангел Ангелов (отляво надясно) финализират сделката.

България ще се превърне в здравен център не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа, след като у нас заработи най-новата болнична верига "Аджъбадем Сити Клиник". Преструктурирането е въпрос на време, след като финалните документи по сделката за придобиването на "Токуда Болница София", заедно с дъщерното й дружество "Токуда Груп", и сливането с веригата "Сити Клиник" бяха подписани на официална церемония днес.

"Целта ни е България да стане център. И да се възползваме от това, че е член на Европейския съюз, благодарение на което структурата ще може да лекува и пациенти от други европейски страни, включително и от Русия", заяви след подписването Мехмет Али Айдънлар, изпълнителен директор на турската компания "Аджъбадем" и бъдещ председател на управителния съвет на групата "Аджъбадем Сити Клиник" .

В момента болниците от веригата обслужват пациенти от страните в Средна Азия, бившите съветски републики (най-вече от Русия и Украйна) и държавите от бивша Югославия. Според инвеститорите най-големият плюс на мегапроекта е, че той ще спре потока на български пациенти в чужбина (включително Турция), защото най-голямата здравна верига в страната ще предлага пълния спектър от медицински услуги.

"Надяваме се да развием т. нар. здравен туризъм, а също така кадрите и обучението. "Аджъбадем" имат един от най-добрите университети в света, където разчитаме да обучаваме наши кадри. Разбира се, разчитаме много на обмен на опит и обмен на доктори. И се надявам, че това ще допринесе за едно ново ниво на здравеопазване в цялата държава", коментира председателят на управителния съвет на "Сити Клиник" Ангел Ангелов.

Очаква се в новата структура да работят над 3 000 български лекари, с които в близките дни ще започнат преговори за подновяване на договорите. Нито едно работещо отделение, което обслужва пациенти, няма да бъде закривано, увериха ръководителите на мегаболницата. Възможно е да се наложат допълнителни инвестиции за подновяване на медицинското оборудване и апаратура, както и за подобряване условията на труд, за да се гарантира възможно най-качествената здравна услуга у нас.

"Ще поставим фокус върху минимално инвазивните методи на лечение и амбулаторните дейности. Новите ни партньори имат дълбоки традиции в детското и майчино здравеопазване, затова един от бъдещите планове е изграждането на самостоятелна детска клиника", издаде изпълнителният директор на "Сити Клиник" Илиян Григоров, който занапред ще ръководи цялата група "Аджъбадем Сити Клиник". 

На практика групата ще управлява 3-те болници и 3-те медицински центъра на "Сити Клиник" в София, Варна и Бургас, заедно с 575 болнични легла (в 37 отделения и 23 операционни зали), медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на територията на "Токуда Болница София". По този начин веригата ще може да обслужва около 10 000 онкоболни годишно (между 2 200 и 2 700 от които новодиагностицирани) и над 1 000 000 други пациенти.

 

Сред планираните нови технологии и медицински дейности, които ще предлага веригата вбъдеще, са осигуряването на гама нож като допълниние на възможностите за лечение на злокачествени заболявания в онкологията и робот "Да Винчи", заедно с програма за роботизирана хирургия, включително и в кардиохирургията. Групата ще инвестира също в създаването на специализиран инсултен център и център за трансплантации по модела на водещите такива центрове в света.

 

По всяка вероятност ще се водят допълнителни преговори с "Токуда Банк" за навлизане на пазара на здравно застраховане, но ако те не дадат резултат "Аджъбадем" планира да създаде собствена фирма, регистрирана в България, или да участва със съществуващото в групата "Аджъбадем" осигурително дружество.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития