Новини - България

Над 2600 души повече са откритите с глаукома от началото на годината
Прочетена: 114 пъти
Снимка: Фондация "Института за здравно образование"

Увеличава се броят на хората с глаукома, които се наблюдават диспансерно в извънболничната помощ. Само за първите 8 месеца на годината диспансеризираните с тази диагноза са с 2622 повече в сравнение с броя им в началото на годината. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция в столицата, с която бе отбелязан краят на кампанията за ранно откриване на глаукомата, проведена по съвместна инициатива на пациентската организация „Глаукома“, Фондация "Института за здравно образование" и Българската глаукомна асоциация. Срещата с медиите съвпада и със Световния ден на зранието, който се отбелязва днес.

 

25% откриваемост на хора с повишено вътреочно налягане отчетоха експертите, което според тях доказва категорично предимствата на прецизирания и целенасочен скрининг. По време на прегледите, организирани с доброволното и безвъзмездно участие на 30 специалисти по очни болести, са прегледани 2500 желаещи, но те са били първоначално селектирани след телефонна консултация на открита гореща телефонна линия. В рамките на този първоначален разговор офталмолозите са провели кратко интервю с насочващи въпроси за наличие на наследствена обремененост, оплаквания в момента или в миналото, както и за хронични заболявания. Така скринингът се е оказал действително пълноценен, защото в него са  включени пациенти, при които е имало обосновано предположение за наличие на повишено вътреочно налягане, обясниха доц. Наталия Петкова, председател на Българската глаукомна организация и проф. Генка Петрова, специалист по фармакоикономика. Независимо от това и при спонтанно явилите се на преглед процентът на откриваемост е бил 10%-11%, което също е едно добро постижение, коментираха експертите.

 

„Нашите разчети показаха, че добрата предварителна подготовка е доказала на практика предимствата на прескрининга, който е три пъти по-ефективен в сравнение със стандартния скрининг. Така средният разход за един диагностициран пациент в рамките на кампанията е бил само 59 лв., което говори за много голяма не само медицинска, но и икономическа ефективност“, коментира проф. Генка Петрова.

 

„Акцент в кампанията ни бяха хората от селата, което по принцип е наш подход от години. Тази година прегледите бяха в селата около Самоков и Костенец. Също така бяхме и в региона на Северозападна България – във Враца, Лом, Берковица, както и в големи градове като Пловдив, Стара Загора, Хасково, преглеждахме и в Омуртаг. Основният ни стремеж беше да алармираме и да информираме хората, че глаукомата е заболяване, от което се ослепява и да ги убедим, че трябва редовно да измерват очното си налягане, така както редовно измерват и кръвното си налягане“, каза председателят на пациентската организация „Глаукома“ Георги Димитров.

 

По неговите думи в последната година е постигнат значителен напредък по отношение на услугите, които поема Здравната каса за болните с тази диагноза – те вече могат да се преглеждат 4 пъти годишно в рамките на диспансеризацията при специалист. В момента усилията на лекари и пациенти са да бъдат убедени отговорните институции да включат лекарствата, прилагани при глаукома в пълна реимбурсация, както и да осигурят пълно заплащане на скъпите специализирани изследвания, необходими за диагностично уточняване на типа глаукома, стана ясно по време на пресконференцията.

 

Председателката на Института за правно образование Юлия Андреева информира, че и в момента кампанията продължава с прегледи в Стара Загора, Добрич и Варна. Когато и те приключат, ще бъде направено обобщение и ще се набележат целите и приоритетите на следващите кампании.

 

Финално събитие в рамките на инициативата ще бъде спектакълът „Сянката на моята душа“ - една визуална импресия, в която незрящи актьори от Невиждан театър ще изиграят със сенки и светлина на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 30-ти октомври. Представлението е с благотворителна цел.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития