Новини - България

Над 18 000 българи годишно умират заради замърсен въздух
Прочетена: 428 пъти

Над 18 000 души умират всяка година в България от заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха. Това каза председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова по време на форум в Народното събрание на тема  „Въздухът, който дишаме“. По думите й в световен мащаб един на всеки 8 случая се дължи на замърсяването. По думите на доц. Петкова това е една от ключовите причини за появата на ХОББ. Годишно в Европа от това заболяване умират 300 000 души.

Замърсяването на въздуха е един от важните рискови фактори за появата на професионални заболявания при работа в затворени помещения. Данни сочат, че 20% от случаите на ХОББ сред работещите на закрито се дължат именно на замърсения въздух.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че през 2015 г. има положителни тенденции в намаляването на замърсяването на въздуха в България. Тя отчете, че от 37 пунктове за мониторинг, разположени из страната, 34 са отчели намаляване на концентрацията на фини прахови частици. Според министъра процесът на подобряване на въздуха в страната е бавен и скъп. Тя отбеляза, че той не може да се случи само с усилията на държавата, а е нужно и съдействието на общините. По думите й, предстои отпускането на 119 млн. лв. по новата програма „Околна среда“, като тези пари са предвидени именно за тях.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че столицата се е включила в европейска инициатива да намали с 20% вредните емисии до 2020 г., но отчете, че са нужни години за да се усетят резултатите от предприетите мерки. По думите й, общинският съвет разработва заедно с учени от различни университети програма за подобряване на качеството на въздуха в града. Планира се също така закупуването на електробуси, рехабилитация на булевардите, за отпушване на трафика, извеждане на транзитен трафик, изграждане на мрежа от велоалеи и др.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития