Новини - България

Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научни изследвания в здравеопазването
Прочетена: 208 пъти

Обучителен курс "THE POWER OF EVIDENCE" за систематична оценка на надеждността и приложимостта на резултатите от научни публикации се проведе в София на 1 и 2 декември. Той е насочен към млади лекари, работещи в няколко терапевтични области - пулмология, кардиология, неврология, офталмология, дерматология и ревматология. Целта му е да обучи участниците как да откриват, тълкуват, оценяват и прилагат резултатите от научни изследвания в областта на здравеопазването, както и да развие умения, необходими за вземане на клинични решения въз основа на наличните научни доказателства.

 

Водещ на курса, през който преминаха над 150 млади лекари, бе д-р Нариндер Госал. Тя завършва медицина в Ливърпул. Притежава солиден опит в обучението на медицински специалисти в умения за критична оценка на научни данни в медицината, което я прави международно признат експерт в тази област. Д-р Госал води редовни курсове във Великобритания, САЩ, Близкия изток, Сингапур, Малайзия, Хонконг, Нова Зеландия и Австралия. През септември 2012 г. в Лондон книгата ѝ The Doctor's Guide to Critical Appraisal (Ръководство на лекаря за критично оценяване) печели първото отличие в категория “Основи на медицината” в Наградите за книги на медицинска тематика на Британската медицинска асоциация. Тя е редактор на онлайн курс, достъпен на адрес www.criticalappraisal.com.

 

Курсът "THE POWER OF EVIDENCE" се финансира от Новартис и е поредната инициатива на компанията в подкрепа на младите лекари за развиване на нови умения у тях. Изграждането на подобни умения е важно за развитието на медицинските специалисти като водещи изследователи, които участват активно в развойната дейност в България.

 

Инвестициите в клинични проучвания продължават да нарастват с всяка изминала година. По данни за България от 2015 г. те възлизат на около 350 млн. щатски долара. Клиничните проучвания са не само научно-изследователска дейност, но представляват и реална терапевтична възможност за пациентите, както и допълнителен финансов ресурс за здравната системата. Курсът поставя въпроса и за работа с данни от реалната практика, което налага нуждата от нови умения и различен начин на мислене. Работата с данни от реалната практика е въпрос, който стои на дневен ред в нашата здравна система и е свързан в голяма степен и с изграждането на инфраструктурата на електронното здравеопазване.

 

„Новартис се стреми да предоставя цялостни решения в здравеопазването, което превръща компанията в успешен партньор за медицинските специалисти, пациентите, институциите и обществото“, сподели д-р Христо Трунчев, президент на Новартис за България във връзка с проведения обучителен курс.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития