Новини - България

Над 150 аптеки в обща кампания за борба с инсулта
Прочетена: 302 пъти

Всеки, който пожелае да измери артериалното си налягане или да провери риска от сърдечно-съдов проблем, ще може да направи това в близката аптека. В повече от 150 обекта в цялата страна обучени доброволци ще мерят кръвно налягане с AFIB технология, която е най-сигурният метод за диагностициране на предсърдното мъждене, причиняващо най-често инсулт. 

 

Кампанията ще продължи почти цял месец - до 29 октомври, когато светът отбелязва Световният ден за борба с мозъчния инсулт. Организира се съвместно от Лигата по хипертония, БЧК, Дружеството на нефролозите и Асоциацията на студентите медици.

 

"Смятаме, че е наш дълг пред обществото да бъдем съпричастни при решаването на важни здравни и социални проблеми, един от които е ефективната превенция на мозъчния инсулт. Не можем да останем безразлични, след като това тежко ивалидизиращо заболяване засяга все по-често и млади хора в активна творческа възраст", посочи Елица Петрова, координатор на проекта.

 

По думите й последната подобна инициатива, провела се през май тази година, е осигурила безплатен достъп до медицинска техника на 2280 души. Сред 90 пациенти са били диагностицирани с предсърдно мъждене по време на изследването, което е най-сигурната превенция на последващи тежки съдови проблеми. 

 

България от години е на водещо място в света по брой заболели и изгубили живота си от това заболяване. По данни на Министерство на здравеопазването годишно над 35 000 души преживяват инсулт, като при всеки пети изходът е фатален.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития