Новини - България

Над 130 лекари и 15 сестри са загинали, спасявайки пациенти
Прочетена: 479 пъти
Снимка: ВМА

Над 130 лекари и 15 медицински сестри са починали по време на работа или вследствие на заразяване с болести от свои пациенти, както и при катастрофи с линейки на път към инцидент. Това стана ясно по време на отбелязването на Деня на спасението пред паметника на медицинските чинове във Военномедицинската академия (ВМА), където с едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки бе почетена паметта на загиналите по време на служба медици.

 

Датата 15 август не е избрана случайно. На този ден преди 53 години по време на работа загива 26-годишния лекар от великотърновското село Стрелец, д-р Стефан Черкезов. На този ден той спасява от горящ автобус през 1963 година 47 души, но след това умира от тежките си изгаряния.

 

Така през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите, е създаден Денят на спасението.

 

На 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. Днес д-р Найденов настоява да се внесе предложение до Световната здравна организация този ден да бъде признат за международен.

 

В знак на признателност, днес пред паметника на медицинските чинове във ВМА бяха поднесени венци и цветя на медицинските чинове, загинали във войните. Почетният ритуал премина под звуците на камерна формация от Гвардейския представителен духов оркестър на Българската армия.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития