Новини - Свят

Над 100 млрд. евро са годишните икономии от употреба на генерици в Европа
Прочетена: 448 пъти

Без употребата на генерични лекарства, европейските държави биха харчили над 100 млрд. евро повече всяка година за лечението на своите пациенти, обяви организацията "Лекарства за Европа" (доскоро Европейска генерична асоциация - EGA).

 

Заключението е част от проучването "Европейски перспективи" на международната анализаторска компания IMS за ролята на генеричните медикаменти за подпомагане на здравните системи, представено в Лисабон. Данните категорично показват, че за последните 10 години генеричните продукти са позволили на европейските държави да удвоят броя на лекуваните пациенти, като запазят размера на бюджетите си за лекарства.

"През последните десет години генеричните лекарства увеличиха достъпа до лекарства с над 100% в 7 ключови терапевтични области, без да повишават пълната стойност на лечението. Милиони европейски пациенти  извлякоха полза от по-добрия достъп до лечение по "златния стандарт" на повечето остри и хронични заболявания – от сърдечносъдовите до диабета и дори рака", коментира данните  председателят на "Лекарства за Европа" Адриан Ван ден Хофен.

Проучването на IMS прогнозира, че до 2050 г. населението на Европа на възраст над 65 години ще нарастне от 129 на 191 милиона, с последващо нарастване на обхвата на хроничните заболявания и съответното въздействие върху държавните разходи за здравеопазване.

 

В отрасъла на генеричните продукти днес работят повече от 160 000 души в Европа, а самите лекарства представляват 56% от медикаментите, изписвани в Европа.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития