Новини - България

На всеки 6 секунди 1 човек умира от диабет в света. 200 000 българи не знаят, че са болни
Прочетена: 776 пъти

В света има пандемия от захарен диабет. По данни на Световната здравна организация (СЗО) хората, които живеят с диагнозата в глобален план, са 422 млн., но броят им по всяка вероятност ще се удвои до 2020 година. Само в България болните са половин милион, но 200 000 от тях изобщо не предполагат, че са сред хората с ниски нива на квърната захар.

 

Данните бяха изнесени на семинар с международно участие, организиран от Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPharM), по повод Международния ден на здравето - 7 април. Отбелязването му тази година минава под знака на превенцията и борбата с диабета.

 

"На всеки 6 секунди някъде по света 1 човек умира от диабет, затова ние – ендокринолозите, се опитваме всячески да откраднем допълнителни години живот в полза на нашите пациенти. Това зависи от нивата на гликирания хемоглобин и е доказано, че когато е намален с 1%, това увеличава продължителността на живота с 1 година", коментира числата проф. Цветелина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в София.

 

Заради тъжната статистика диабетът е на път да се превърне в една от шестте най-чести причини за смърт в света. През 2012 г. общо 1,5 млн. от смъртните случаи в глобален план са били провокирани от твърде ниски нива на инсулин в кръвта. В Европа 11 на всеки 100 000 души умират от диабет, а в България този брой е 13 на 100 000 души.

 

Въпреки стряскащите данни страната ни е сред държавите за пример, които могат да се похвалят с добър контрол на заболяването на национално ниво. За всички над 300 000 диагностицирани пациенти се грижат 642 ендокринолози, което осигурява сравнително високо покритие на населението. Националната здравноосигурителна каса е сключила договори със 133 лечебни заведения, реимбурсира 130 лекарствени продукта, а през 2015 г. е покрила разходите за 605 115 броя прегледи и консултации на диабетноболни пациенти.

 

"Това, с което наистина можем да се гордеем е, че страната ни осигурява достъп до абсолютно всички съвременни медикаменти и терапии на пазара. В това отношение сме по-напред дори от Полша и Австрия, защото това, с което се лекуват хората в Швейцария, го има и у нас", похвали се проф. Танкова.

 

Пациентите у нас се лекуват както с популярните традиционни медикаменти (Метформин и Маланил), така и с най-съвременните терапии - т. нар. инкретин-базирана терапия. От 1 април пациентите ще имат достъп и до напълно безплатни инсулинови помпи, чиито консумативи ще се покриват от Националната здравноосигурителна каса.

 

Устройствата ще се предоставят само на болните с медицински показания, които не успяват да контролират нивата на кръвната си захар с познатите средства (инсулинови инжекции и медикаменти). Разходите за тях, които се движат между 4 000 и 8 000 лв. на пазара, ще остават изцяло за сметка на фирмите-производителки. Здравната каса на свой ред ще осигурява до 10 резервоара и до 10 сета с инсулин, достатъчни за едномесечна терапия, които струват 260 лева. Публичният фонд ще поема консумативите на всички болни, които вече имат собствени помпи (около 200 души в цялата страна), както и на още поне 100 души до края на годината.

 

Допълнително се очаква да паднат и цените на тест лентите за измерване нивата на кръвна захар, тъй като касата е на път да договори почти два пъти по-ниска стойност с дистрибуторите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития