Новини - България

На родителски срещи да се говори за вредата от наргилетата, предлага здравно министерство
Прочетена: 99 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Това е станало ясно на проведената днес в Министерството на здравеопазването работна среща, съобщиха от ведомството.

 

Участници в работната група са представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, Министерството на земеделието и храните, Министерство на икономиката, Агенция „Митници“, Националния център по обществено здраве и анализи, експерти и неправителствени организации. Днес те се консолидирали около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

 

Присъстващите обсъдили и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

„Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия“, категорична беше заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководител и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

 

От ведоството припомнят, че предприемането на мерки за регулация употребата на наргилета и растителни смеси за пушене е инициирано от Министерство на здравеопазването.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития