Новини - България

На ден в България се правят по 8 опита за самоубийство – най-вече заради конфликт в семейството
Прочетена: 350 пъти
Графики: НЦОЗА

Всеки втори опит за самоубийство в България е свързан с конфликти в семейството, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2015 г.

 

При 43% от хората, опитали да сложат край на живота си, причините са проблемите в най-близкото им обкръжение. Сред конфликтите най-чести са тези между съпрузите и с родителите.

 

Втората по честота причина за самоубийствените опити са психичните разстройства (12% от регистрираните случаи), следвани от несподелена любов (8%) и от тежко телесно страдание (7%). Финансовите проблеми са на шесто място (4%). Заради загуба на работа, на живота си посягат 1–2% от всички, опитали да се самоубият.

 

Всеки десети опит за самоубийство завършва със смърт. През 2015 г. тази смъртност е регистрирана при 9 души на 100 000 души население. Мъжете умират 3 пъти по-често, отколкото жените, въпреки че жените правят повече опити.

 

Най-висока е смъртността в Североизточния регион на България – 12 души на 100 000 население. Най-ниска е в Северозападния регион – 6 на 100 000 население.

 

Най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите. В България всеки ден се извършват най-малко 8 опита. Смъртността от самоубийства представлява 0,6% от общата смъртност миналата година.

 

Намаляването на опитите за самоубийства в България с 10% е основната цел на проект „Подобрени услуги за психично здраве” на НЦОЗА, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това ще се постигне чрез повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство. Общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници са преминали обучение за ранно откриване на тези диагнози. Ще бъдат обучени експерти от районните структури на Министерството на здравеопазването, които да работят в училищата по темите депресия, тревожност, агресия и автоагресия. От началото на 2017 г. ще заработи онлайн платформа за данните за самоубийствените действия. Чрез нея ще се събира и анализира по-пълна и достоверна информация. В ход е ново епидемиологично проучване на честите психични разстройства в България, съобщават от НЦОЗА.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития