Любопитно -

На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите
Прочетена: 371 пъти

За 12-та поредна година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) 8 юли е посветен на Световния ден за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

 

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари (кърлежчета от домашен прах) и много други.

 

Алергиите са на 4-то място сред най-често срещаните хронични заболявания, сочат даннте на СЗО.

 

Всеки трети или четвърти човек на планетата (или между 30-40% от хората по света) има оплаквания, свързани с алергии, като броят на болните се е удвоил за последните 20 години. Най-стряскащи обаче са данните за страдащите от бронхиална астма, които по официална информация са около 300 млн. души по света.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития