Новини - България

МЗ: Тристранката е забавила новата наредба за ТЕЛК
Прочетена: 1199 пъти

Липсата на конституиран Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), заедно с действащо правителство, е основната причина за патовата ситуация с работата на Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) в страната. Това обясниха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването в отговор на множеството въпроси за създалата се кризисна ситуация. 

 

Както Redmedia вече писа, поводът е решението на Върховния административен съд (ВАС) от този петък (19 май). С него се отменят текстове от действащата Наредба за медицинската експертиза, касаещи изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата, както и методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност. Това на практика блокира работата на ТЕЛК и прави невъзможно издаването на определения за степен на увреждане. 

 

От здравното министерство уточняват, че новата Наредба за медицинската експертиза, която трябва да замени старата и да регулира дейността на всички ТЕЛК в страната, е изготвена отдавна, а от 06.04.2017 г. до 05.05.2017 г. дори е била публикувана на сайта на ведомството за обществено обсъждане, заедно с доклад на служебния министър д-р Илко Семерджиев и допълнително изготвена частична оценка на въздействието на нормативния акт. 

"Изготвена е справка за постъпилите предложения и становища по проекта. Към настоящия момент не е получено становище единствено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се администрира от администрацията на Министерския съвет, а това становище е задължително съгласно изискванията на чл. 3, ал. 2 от Кодекса на труда", твърдят от здравното ведомство. 

Проблемът е, че съставът на новия тристранен съвет още не е конституиран от действащия Министерски съвет и няма как да се свика заседание, на което спешно да се обсъди висящата в правния мир наредба. Това означава, че в близките седмици решение на проблема с ТЕЛК трудно може да се намери, освен ако правителството не приеме проектонаредбата без становището на НСТС.  

"Нормално е Министерството на здравеопазването да се стреми към стриктно изпълнение на процедурата по обсъждане на новата наредба, включително да се съберат становищата от всички заинтересовани страни, защото вече има десетки наредби на МЗ, които съдът отменя именно поради неспазване на процедурни правила", коментира за Redmedia експертът по медицинско право Мария Шаркова.

Какъвто и да е изходът от ситуацията, почти сигурно е, че медицинската експертиза и дейността на ТЕЛК ще бъдат първа точка в първото заседание на новия Национален съвет за тристранно сътрудничество.  

 

Слава АНАЧКОВА 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития