Новини - България

МЗ ще провери всички протоколи на ЦФЛД, за които се твърди, че са сгрешени
Прочетена: 376 пъти

Гарантираме, че работата на фонда ще продължи и няма да позволим, чрез уронване на престижа на фонда керванът от деца към Турция да продължи. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков на пресконференция след края на провелия се пред ведомството протест срещу ръководството на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД).  Той отбеляза, че през 2015 г. Общественият съвет е разгледал заявления на 1575 деца, докато сега само за 5 месеца откакто проф. Владимир Пилософ е начело на фонда, техният брой е 870.

„Това е доказателство, че фондът работи“, заяви Шарков.

Зам.-министърът коментира още, че за тази година бюджетът на ЦФЛД е 12 млн. лв., но ако се наложи допълнително финансиране, то ще бъде осигурено, както през 2015 г.

 

На пресконференцията стана ясно още, че вече са изпратени покани до всички организации-членове на Обществения съвет да излъчат свои заместници, така че да не се търси кворум за всяко отделно заседание. Той добави, че работата на фонда ще се подобрява и чрез електронната система, която ще е готова след 10 дни.

 

По повод информацията от напусналите членове на ОС, че са сгрешени протоколите на 47 деца, зам.-министърът съобщи, че всеки един документ ще бъде проверен от министерството.

 

Директорът на ЦФЛД проф. Владимир Пилософ гарантира от своя страна, че няма подменяни решения и всички протоколи са били представени за подписване, според правилника – на едно заседание се гласуват, а на следващото се представят за подпис.

„Имам много добра комуникация с Обществения съвет, защото той се състои от 17 души, сред които известни специалисти и тези хора застават зад своите решения“, каза Пилософ.

По повод желанието на родителите децата им да бъдат лекувани в чужбина, дори когато е възможно това да стане в България, директорът на фонда каза:

„Лечението в чужбина за съжаление не е панацея. Откакто съм директор на фонда посрещнах 9 деца не по начина, по който очаквах“.

От думите му стана ясно, че тези 9 деца са починали, въпреки осигуреното лечение.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития