Новини - България

МЗ разпореди: Болниците да се подготвят за работа при зимни условия
Прочетена: 258 пъти

Допълнителни указания за организация на работата на здравните заведения за гарантиране на медицинското обслужване на гражданите е издало Министерството на здравеопазването, съобщават от пресцентъра на ведомството. Поводът са притеснителните прогнози за разко застудяване и обилни снеговалежи в края на седмицата, които могат да блокират работата на важни болници и медицински центрове.

 

Допълнителните указания са изпратени до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната и вече са в сила. От двете структури се очаква да прегледат плановете си при бедствия и да актуализират разчетите за транспортиране и хоспитализиране на пациентите на хемодиализа, както и родилките, до най-близкото лечебно заведение.

 

Директорите на ЦСМП трябва да осигурят необходимите лекарства и медицински изделия за работата на медицинските екипи, както и достатъчно гориво и смазочни материали за линейките. Сред ангажиментите им е също да проверят изправността на медицинската апаратура и комуникационните си средства, както и да разкрият втори телефон за връзка с Районната комуникационно централа, за който да уведомят и Министерството на здравеопазването.

 

Директорите на лечебни заведения пък трябва да осигурят достатъчно легла за прием на болни в спешно състояние, както и допълнително електрозахранване в случай на бедствие.

 

При възникването на кризисна ситуация вследствие на усложнената зимна обстановка, както и при затруднения по организацията и провеждането на медицинското осигуряване на населението при възникнали бедствени ситуации на територията на областта, всички структури трябва незабавно да уведомят Министерството на здравеопазването, се казва още в издадената заповед.

 

Във връзка с очакваното усложняване на метеорологичните условия в страната, Министерството на здравеопазването напомня, че гражданите могат да подават сигнали при необходимост от оказване на спешна медицинска помощ и към денонощните дежурни телефони на МЗ: 02/ 8050 300 или 0888 33 45 45.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития