Новини - България

МЗ: Промените в извънболничната помощ са в интерес на пациента
Прочетена: 513 пъти

Целта на реформата в здравеопазването - „така, както винаги е била формулирана пред гражданите и така както е получила тяхното доверие“, е пациентът да бъде поставен в центъра на системата. „Това означава да се сложи край на порочните практики, парите на осигурените българи да се харчат научно и статистически необосновано, насочвани към задоволяване на търговски и финансови интереси, често влизащи в противоречие с нуждите на българските пациенти“. Така Министерството на здравеопазването (МЗ) отговори на готвените през следващата седмица протести на личните лекари.

 

В писмо до медиите ведомството уточнява, че за да реализира основната си задача – парите да следват пациента, екипът му е подготвил и реализирал много нормативни и системни промени, сред които е и създаването на Националната здравна карта.

 

„Убедени сме, че ролята на общопрактикуващите лекари е изключително важна и затова един от най-сериозните компоненти на реформата, е именно извънболничната помощ. Съгласни сме с оценката, че до този момент тя е била трайно пренебрегвана и недофинансирана. Затова една от преките цели, които този екип на МЗ си поставя, е да прекрати това и да превърне извънболничната помощ в модерна и максимално задоволяваща нуждите на българските граждани“, посочва още здравното министерство.

 

От ведомството на Москов припомнят и конкретните промени, които предстоят в извънболничната помощ от 1 април 2016 година, част от които са:

 

- Осигуряване на допълнителни 36 млн. лв. за профилактични прегледи, направления, изследвания и за заплащане на труда на лекарите.

- Увеличение броя на финансираните от НЗОК направления с допълнителни 641 хил. лв.

- Увеличаване броя на финансираните от НЗОК профилактични прегледи на деца до 18г. – с 260 хил. повече.

- Увеличение на средствата за различни изследвания за диабет, сърдечно-съдови заболявания, холестерол.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития