Новини - България

МЗ: Още през април са преведени парите за заплатите на спешните медици
Прочетена: 6435 пъти
Сумите, които всяка болница със спешно отделение е получила за увеличение на възагражденията на спешните медици. Източник: Министерство на здравеопазването

Точно 15 271 200 лв. са получили болниците със спешни приемни отделения в страната, за да увеличат възнагражденията на своя персонал, съобщи Министерството на здравеопазването.

 

По този начин екипът на ресорния министър д-р Петър Москов отговори на протестното писмо, в което Националната асоциация на работещите в спешната помощ се оплака по-рано днес, че обещаното вдигане на заплатите с 20% от началото на годината изобщо не се е състояло. Председателят на организацията д-р Десислава Кателиева твърди, че там, където има увеличение, то е със скромните 6-10 на сто, а в 34 от лечебните заведения персоналът вече пети месец получава старите си възнаграждения.

 

От здравното министерство уверяват, че сумата, предвидена за по-високите заплати, е била преведена още на 19 април. Разпределена е между 37 лечебни заведения в цялата страна при това с ясните указания, че възнагражденията трябва да се актуализират със задна дата от 1 януари 2016 година.

"С това министър Петър Москов и неговият екип изпълняват поетия ангажимент най-ниското трудово възнаграждение за медицинска сестра в спешно приемно отделение да бъде 900 лв., а за лекар – 1500 лв.", уточняват от пресцентъра на ведомството.

Според разчетите най-много пари за увеличение на заплатите е получила УМБАЛСМП "Пирогов" - общо 1 814 400 лева. От вчера спешната болница е в стачна готовност заради неплатена дейност по клинични пътеки, а освен това отказа да подпише договора си с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). По-рано днес всички лечебни заведения в страната получиха парите си за април авансово, а НЗОК вече работи по отстраняването на неточностите от предложеното споразумение за дейност с "Пирогов".

 

Освен това Министерството на здравеопазването е изпратило до директорите на всички болници със спешни приемни отделения (СПО) напомнителни писма и е изискало доклади за предприетите действия за повишаване възнагражденията на медицинския персонал в СПО.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития