Новини - България

МЗ обявява до дни обществената поръчка за поддръжка на радиовръзката в линейките
Прочетена: 89 пъти

Обществената поръчка за поддръжка на радиовръзката в линейките е готова и до дни ще бъде публикувана на страницата на Министерство на здравеопазването (МЗ). Това съобщи в ефира на Дарик радио тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. По неговите думи стремежът на ръководния екип на министерството е бил с новата поръчка ведомството да заплати за същата услуга с 1 млн. лв. по-малко, в сравнение със сега. Д-р Ненков призна, че има закъснение и поръчката е трябвало да бъде обявена още през февруари. Ситуацията със закъснението зам.-министърът коментира така:

„Не за първи път точно тази поръчка закъснява поради една или друга причина. Поръчката е трябвало да бъде обявена февруари, след това се сменя едно правителство, после още едно, завихрят се вихри. Ние можеше много лесно да я обявим за два дни на същата цена. Поддръжката на тази система е от изключително значение. Това е софтуерна поддръжка, това е поддръжка на свързаност между софтуерните компоненти и GPS проследяването на мобилните екипи. Всъщност ние в новата обществена поръчка казваме, че искаме същата  услуга, обаче с 1 млн. по-евтино, а който иска да се явява".

Според него няма как за такава поръчка да кандидатстват „гаражни фирми“, защото това е „голяма хапка“, нещо много сериозно и свързано с националната сигурност.

 

Зам.-министърът поясни, че все пак ако до спечелването на поръчката фирмите се оттеглят от поддръжката на софтуера на линейките, най-лошото, което може да се случи, е диспечерите на спешна помощ да започнат да пишат адресите на ръка. Естествено, това би създало затруднение на спешните центрове, пациенти обаче няма да пострадат, което е най-важното, категоричен бе д-р Ненков.
 


 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития