Новини - България

Москов за Хитрино: Борбата за живота на пострадалите продължава във всяка една минута
Прочетена: 361 пъти
Снимка: МОСВ

Смъртните случаи след експлозията на цистерната от влаковата композиция в Хитрино вече са седем. Пострадалите при инцидента вчера бяха 29. Тринайсет от тях бяха прегледани и освободени за домашно лечение. Останалите пациенти бяха хоспитализирани в МБАЛ Шумен, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и Военномедицинска академия във Варна. По-късно в шуменската болница е постъпил още един пострадал с лека степен на обгазяване, който е помагал при овладяването на ситуацията в селото.

„Борбата за живот на пациентите продължава във всяка една минута“, каза в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той съобщи, че веднага след инцидента и обаждането на тел. 112, на място са се отзовали 12 екипа на Спешна помощ. Министърът представи хронологията на дейността на спешните медици и добави, че в рамките на час лекарите са успели да се отзоват на място и да транспортират до Спешия приемен кабинет на болницата в Шумен най-тежко пострадалите.

 

Москов подчерта, че екипите на Спешна помощ са били първите, които са се отзовали на помощ, въпреки опасността за техните животи и заяви:

„Тези хора са герои“.

Министърът обясни, че необходимото количество кръв за пострадалите е осигурено. Въпреки, че към момента няма нужда от кръводаряване, Москов изрази благодарността си към всички отзовали се кръводарители във вчерашния ден.

„Поклон пред всеки един, който се е отзовал на призивите на кръводаряване“, каза той.

Психологическа помощ

 

Днес стана ясно, че и мобилната група психолози на Министерство на образованието е готова да окаже помощ на децата и учениците в Хитрино.

 

Опасността продължава

 

След заседанието на Кризисния щаб рано тази сутрин стана ясно, че има изтичане на газ от допълнителни две цистерни.

„Наблюдаваме много внимателно ситуацията на терена в Хитрино. Има известно усложняване на обстановката – изтичане на газ от две цистерни и това налага да обмисляме решенията по-внимателно“, каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че вероятно ще се наложи гражданите да останат извън селото по-дълго и призова никой да не се опитва да влиза в селото.

 

Ден на траур

 

Заради трагедията в Хитрино правителството обявява понеделник, 12 декември, за Ден на национален траур. 

 

SMS дарителска кампания

 

Български червен кръст стартира вчера sms дарителска кампания в помощ на пострадалите при инцидента. Всеки желаещ да помогне, може да дари 1 лев без ДДС като изпрати sms на кратък номер 1466.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития