Новини - България

Москов: В казуса с Хепатит С има засегнат търговски интерес
Прочетена: 317 пъти

Направено предложение за двойно по-ниска цена на един от медикаментите за лечение на Хепатит С у нас стои в основата на развихрилия се скандал около новите критерии за отпускане на безплатните безинтерферонови терапии. Тъй като продуктът е един от най-използваните в Европа и САЩ, логично е заел и мястото на първи избор за лекарите, обясни в ефира на bTV здравният министър в оставка д-р Петър Москов.

"Всъщност има засегнат търговски интерес на една фармацевтична фирма. Но когато държавата и институциите са си на мястото, всичко си идва на мястото", категоричен беше той.

По думите му през 2016 г. лечението на всеки един от пациентите с Хепатит С в страната е струвал около 45 000 лв. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази година обаче, фирма-конкурент, която произвежда един от трите медикамента на пазара, е предложила да го осигурява срещу 20 000 лева. Това ще позволи на държавата да поеме терапията на два пъти повече пациенти, ето защо продуктът е бил поставен в първата линия на избор, уточни министър Москов.

"Ако моите или вашите съпътстващи страдания предполагат, че не първия избор по медицински причини, а някой от вторите избори е нашето подходящо лекарство, то ще ви бъде дaдено", категоричен беше той.

По ниската цена е била предложена по време на преговорите между НЗОК и фармацевтичните фирми за отстъпките, които са задължителни за компаниите от началото на 2016-а. От тях тази година в бюджета на касата ще постъпят 137 млн. лв., съобщи още здравният министър.

"Като говорим за 137 млн. лв., това е около 16% от разходите на касата за медикаменти. Ако искаш да направиш нещо ново и различно, първо трябва да си събереш вересиите, трябва да можеш да си охраняваш стопанството. Тези пари са можели да бъдат взети от касата и досега. Защо не е направено, оставям зрителите да преценят. Но да вземеш от едни бизнес структури, които са твърде мощни, това означава тежка съпротива", заяви Москов.

Здравният министър в оставка обяви също, че напуска властта с ясното съзнание, че е въвел работещи механизми за контрол на публичните разходи и за намаляване на корупцията в здравеопазването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития