Новини - България

Москов уверен - след изборите ще продължи „смислените политики“ в здравеопазването
Прочетена: 522 пъти

Бившият здравен министър д-р Петър Москов изрази увереност в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия, че след парламентарните избори резултатите на Реформаторския блок, и въобще на десницата, ще бъдат такива, че ще има възможност да продължи „смислените политики“ в здравеопазването. На констатацията на водещата, че прави заявка за втори мандат като здравен министър, Москов отговори така:

„Целта на живота ми не е да бъда министър. Целта ми е държавата да развива политики, в които вярвам“.

Запитан дали може да гледа в очите колегите си лекари след двугодишния си мандат като министър, Москов отговори утвърдително и добави:

„Това, което правихме като философия на промените, беше връщането на системата от търговския модел към медицинския и здравния модел. И всяка една стъпка беше насочена натам. Всяко едно действие, всяка една законова промяна или нормативен акт на министерството беше насочен натам. Да го обърнеш към пациентите първо означава да можеш да счупиш порочните механизми на изтичане на пари от здравни осигуровки не в ефективно влагане в здраве, а за нечия печалба и в сферата на лекарствената политика на държавата и на касата, и в сферата на регулирането на вихрещия се по търговски цели болничен пазар. Ние направихме важните и смислените стъпки. Оттук нататък системата има параметрите, в които може да се развива по начин, по който се развива една добра, европейска система, т.е. със задържан и отстоян баланс между бизнес интересите на индустрията и публичния интерес на държавата. Защото тези 2 години в сектора имаше силна държава“.

По отношение на скандала с ваксините от Турция и повдигнатото му обвинение Москов заяви:

„Досъдебното производство срещу мен не е свързано с обвинения в корупция, кражба и злоупотреба. Нека да бъдем абсолютно наясно. По никакъв начин интересът на гражданите на България, поне по отношение на ваксините, не е ощетен.“

Бившият министър за пореден път защити позицията си като каза:

„Ние сме дали дарение на Турция, което ако го бяхме продали, българското държавно предприятие „Бул Био“, т.е. министерството и бюджета, щеше да получи около 370 хил. лв. за него. Внесли сме като дарение от Турция, нещо за което, ако фирмите бяха благоволили да се явят на търг, за който има гарантирани пари в бюджета, бюджетът трябваше да отдели за българските представителства на тези фирми над 4 млн. Това е запазен обществен интерес. Първо от гледна точка на финансите. Но тук важното е гаранцията на имунизационния календар. Защото, когато заварихме държава, с която фирмите се гавреха, в която получавахме писма, че те могат да ни доставят медикамента, когато могат и в каквото количество могат, това означава министърът да излезе и да каже на вас като майка, която ще ражда „би ли задържала 2 месеца, защото фирмата има определени производствени проблеми“. Моето задължение беше да гарантирам ваксините. Точка по този въпрос.“

Според д-р Москов той е изпълнил ангажимента си по отношение на осигуряването на имунизационния календар, тъй като не се е стигнало до промяна в броя на имунизираните деца миналата година в сравнение с предходни.

 

Бившият здравен министър защити и решението си за въвеждането на пръстовия идентификатор като каза, че електронната идентификация е имала 2 цели и допълни:

„Първата и за мен най-важната беше да осветли финансовите потоци. Вследствие на това от въвеждането на пръстовия идентификатор в началото на ноември в сравнение с октомври месец, заявките на болничните заведения към НЗОК на дневна база в деня преди това бяха около 6.8 млн., а от въвеждането на пръстовия отпечатък се движат между 5,5 и 4,5 млн. Всички други параметри са еднакви, само това се е променило – с около милион на ден по-ниски заявки на болниците за отчетена дейност. Това е изсветляване на потоците на парите – на вашите пари. Второ, идентификаторът е начина, това е ключът, с който вие да можете да ползвате всички възможности на електронно здравеопазване – електронна рецепта, електронно направление, електронен здравен запис. Без такъв персонален, индивидуален ключ, това няма как да стане“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития