Новини - България

Москов: Спешна помощ не е такси – вече няма да изпълнява желанията на пациента
Прочетена: 431 пъти

Министерът на зравеопазването д-р Петър Москов е издал заповед миналата седмица, с която се регламентира кой в Спешна помощ ще взима решение за това в коя болница да бъдат транспортирани пациентите. Така вече не екипът в линейката, а началникът на смяна в диспечерския център ще преценява към кое лечебно заведние да бъде откаран нуждаещият се.

 

„С мое нареждане от миналата седмица вече системата на начин на разпределяне на болниците, в които се водят тези пациенти, е по различен начин. Това вече не е решение на лекаря, на фелдшера, на екипа в линейката, а е решение на началник смяната в координационния център в Спешна помощ”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Москов.

 

По думите му така ще се изчисти „всеки субективизъм на ниво екип“ и ще се спре със спекулациите, че медиците транспортират пациенти до частни болници, в които имат предварително договорки.

 

Министърът съобщи, че от началото на годината столичната спешна помощ се е отзовала на около 70 000 повиквания. Около 20 000 от пациентите са хоспитализирани, като около 7% от тях са отведени в частни болници. Данните сочат още, че в по-малко от 600 от случаите пациентът не е откаран в най-близката болница със съответната компетентност, каквото е изискването. Причината – желанието на пациента.

„Може би ще стана особено несимпатичен на определени хора, но нека да кажа следното: Спешна помощ не е такси, което си викате и казвате „Карай ме ей там, защото там работи мой приятел или пък аз съм чувал нещо за едикакво си“. Работата на Спешна помощ, ако ти си тежко болен, че трябва линейка да дойде, да те прегледат и да те хоспитализират, е да те закара в най-близкото лечебно заведение. И ако ти желаеш, ако ти си в състояние и имаш някаква договорка с някой, моля вземи си такси и отиди там. Спешна помощ не е такси“, заяви Москов.

Той отбеляза, че екипите на Спешна помощ в столицата работят при свръхнатоварване и при изпълняване на нечие желание да бъде окаран в болница на другия край на София, а не в най-близкото лечебно заведение, те губят много повече време. Ето защо предпочитанията на пациентите вече няма да се взимат под внимание, а ще се следва правилото за „най-близката болница по компетентност“.

„Ще говорим съвсем откровено. Когато говоря с лекарите от Спешна помощ и със завеждащите на Спешна помощ в София, те казват: „Г-н министър, искаме да разберете и следното нещо. В София жвее публичният елит на България или голяма част от него. Този човек слиза. Той е миинистър, заместник-министър, журналист или нещо друго, т.. публична личност, която казва „Аз искам да отида там“, отбеляза министърът и добави, че в тези случаи лекарите се съобразяват с желанията на елита, за да не влизат в конфликт.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития