Новини - България

Москов след разпита: Нямам притеснения за нито едно от действията си
Прочетена: 235 пъти

"Нямам притеснения за нито едно от действията си. Щях да имам, ако трябваше да бъда обвинен не от прокуратурата, а от обществото, ако не бях гарантирал изпълнението на българския имунизационен календар".

Това коментира на излизане от Столичната следствена служба министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов. В късния следобед днес той беше разпитан за договорите за дарения на ваксини, подписани между България и Турция през 2015 година.

 

Москов увери, че единственото, което е направил в качеството си на здравен министър, е да защити имунизационния календар и здравето на гражданите.

"Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция. Има и още едно във връзка с производствен процес в Булбио, несвързан с дарението с Турция. Тоест, окончателно да се ликвидира всяка една спекулация - нито едно от обвиненията, нито има как да е част от обвинението, е във връзка с качеството, навременността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", категоричен е министърът в оставка.

По думите му, ако българското предприятие "БулБио" е трябвало да продаде дарената на Турция БЦЖ ваксина, е щяла да вземе от нея по-малко от 400 хил. лева. В същото време, ако фирмите се бяха явили на търга за петвалентните ваксини, внесени от южната ни съседка, България е щяла да заплати на тези фирми не по-малко от 48 лв. на една ваксина, т.е. над 4 млн. лв. за всички 100 000 бройки.

"Тоест, вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. лв. и сме дарили нещо, за което бихме получили 400 хил. лв. Аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение в това", коментира Москов.

Тезата подкрепи и неговият адвокат Менко Менков, според който извършената двойна размяна между България и Турция няма нищо общо с реда, койт прокуратурата е счел, че Москов е нарушил. Те са извършени по съвсем друга процедура, с напълно законно основание и след изчерпване на всички възможности за снабдяване с въпросната ваксина по друг начин.

"Предстоящият сезон, в който е било нужно спешно извършване на имунизацията, и невъзможността да се намерят тези ваксини по какъвто и да е било друг начин, е бил в приоритета на действията, които те са извършили, и няма нарушение на нито една законова процедура", категоричен е адвокат Менков.

Освен това авторитетът на Министерството на здравеопазването не е нарушен, както твърди обвинението, тъй като внесената ваксина е свършила своята работа. Министър Москов всъщност е свършил едно добро дело, вместо да бездейства и да остави 100 000 деца без имунизации в условията на миграционен натиск, допълва Менков.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития