Новини - България

Москов: Ще се отнемат разрешителните на болници, които връщат пациенти
Прочетена: 526 пъти
Снимки: МЗ

Лечебни заведения, които откажат прием на пациенти, без да мотивират решението си, ще бъдат санкционирани с отнемане на разрешително и спиране на договора със Здравната каса. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на пресконференция днес по повод оплакванията на онкоболни, които са били връщани от болници, заради новите изисквания на касата.

 

„Няма абсолютно никакъв проблем за всеки един изпълнител на лечебна дейност, за всяка една болница да продължи да прави това, което е правила до сега, но при гаранцията пред касата, че е сключила договор с други лечебни заведения или друго лечебно заведение, заедно с което те гарантират пълния път на пациента“, каза Москов. Той бе категоричен, че няма нормативни причини болниците да отказват прием на пациенти.

 

„Няма причина някой да може да откаже прием на пациент. Освен, ако е решил, че не иска повече да работи с такива пациенти. Само че за това си има ред – предварително уведомяване на РЗИ. Нека кажа абсолютно ясно. РЗИ имат инструкция при всеки един такъв сигнал да отиват и да проверяват защо пациент, особено с онкологично заболяване, но и с каквото и да било друго е върнат от прием. На база на наредбата за достъп, издадена от мен, всяка болница връщаща пациент, не го приемаща, трябва да се мотивира защо съответно пациента не се приема в болница – защото счита, че няма показания, защото счита, че не трябва да бъде лекуван или някаква друга причина, която болницата счита. Ако някой си позволява, да спекулира и да създава напрежение сред пациентите, защото това е целта на заниманието – определени места да запазят бизнес плана си, независимо от това какво следва за пациентите, да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш в пациента тревога в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. РЗИ имат ясна инструкция да създават протоколи за това. От това следва ясно нарушаване на определени членове от Закона за здравето за нарушаване на правата на пациента и нарушаване правото на достъп на пациенти и следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакъв компромис“, бе категоричен министър Москов.

 

Той обясни, че до момента има 3 болници, за които са подадени сигнали, че са връщали пациенти, но отказа да ги назове.

 

Министърът разказа и за това, че лекари са агитирали свои колеги да не приемат онкоболни, докато не постигнат целта си пред институциите, а именно да не влизат в действие новите правила на работа. „Има писма изпратен до мен от ръководители на големи лечебни заведения, занимаващи се с онкология за това че те са били подтиквани активно от свои колеги, забележете, да спрат за няколко дни приема на онкологично болни, забележете, в тези разговори е използвана думата „за да клекнат тези момчета от министерството“. Тези момчета от министерството няма да клекнат, защото това не е битка на министерството, а това е битка за превръщане и промяна на тази система от бездушна, от корпоративна, от търговска, в медицинска обратно, каквото й е мястото. Така че тези момчета няма да спрат“, заяви Москов.

 

Водещи лекари у нас, които участваха в пресконференцията, защитиха промяната в правилата на лечение на онкоболните. Те обясниха, че тя се базира на комплексността в лечението на онкоболните. Според новите правила, всеки един случай ще трябва да се разглежда от онкокомитет, който ще определя индивидуалния план за лечение на раково болните. Досега много от болните първо са оперирани, а след това са насочвани към онкокомитет, където се установява, че при част от пациентите операцията не е била най-подходяща за старт на лечението.

 

Д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център във Велико Търново, призова колегите си, които застават срещу новите правила, да се извинят на пациентите и да продължат да работят. „Ние се борим за правото на пациентите да получат по-добра терапия и по-добро качество на живот“, каза тя и добави: „Не мога да оправдая колеги, които отказват да приемат пациенти за химиотерапия“.

 

Проф. Галина Куртева заяви: „Комплексността на лечението е задължителната стъпка. Връщаме система, която е утвърдена в света. Това не е творчество. Не е наша измислица. Това е утвърден в света подход“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития