Новини - България

Москов се сдоби с три обвинения заради "Ваксинигейт"
Прочетена: 547 пъти

Три обвинения повдигна прокуратурата на здравния министър в оставка д-р Петър Москов, обяви говорителят на институцията Румяна Арнаудова на извънреден брифинг. Поводът са договорите за дарения на ваксини, подписани през 2015 г. между България и Турция. 

 

Първото обвинение касае внесените от южната ни съседка 100 000 дози пентвалентна ваксина "Пентаксим" и 100 000 дози "Еувакс" срещу Хепатит Б. Според прокуратурата Москов е действал в съучастие със заместника си Адам Персенски, който по-рано днес беше разпитан в столичното следствие, чиято основна цел е била набавяне на облага за Министерството на здравеопазването на Турция.

 

По този договор за дарение българското здравно ведомство е заплатило 323 хил. лв. ДДС и е поело всички разходи по доставката, с което е нанесло значителни имуществени вреди на държавата. Нанесени са и неимуществени вреди, заради създаването на недовeрие в Министерството на здравеопазването и процеса по имунизация на новородените деца, уточни прокуратурата.

 

Второто обвинение на Москов е свързано с износа на 5 000 000 ампули от българската БЦЖ ваксина срещу туберкулоза и по-конкретно - с процеса по производство на огромното количество. На 13 май здравният министър е възложил производството на държавната компания "БулБио", като е поел задължението стойността на поръчката да бъде поета от Министерството на здравеопазването. На 27 ноември 2015 г. обаче тогавашният директор на компанията д-р Любомир Димитров получава за подпис договор за дарение. 

 

По този начин Москов е нанесъл щета на държавното дружество в размер на 413 370 лв., какъвто е размерът на разходите по производството на ваксините.

 

Третото обвинение към министъра в оставка е за безстопанственост и липса на достатъчно контрол върху дейността на изпълнителния директор на "БулБио" Росен Алексиев. В периода 23 юни - 1 юли 2015 г. той е позволил и разпоредил производството на ампули с ваксината "Тетадиф" в база "Люлин" на дружеството, която няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства. За дейстивята си самият Алексиев вече е с повдигнато обвинение за производство на неетикетирани ваксини срещу тетанус по поръчка на турска фирма. 

 

Били са произведени 1 014 000 ампули на обща стойоност 110 302 лв., които според прокуратурата подлежат на унищожаване, защото нямат разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата.

"По сигнал на граждани и по свидетели на делото в Софийска градска прокуратура в момента преди натоварването на тези ваксини "Тетадиф" за износ разследващият екип отиде на място и задържа цялото количество. Тези ваксини се намират на съхранение и представляват веществени доказателства по делото", уточни Румяна Арнаудова.

Обвинението на Петър Москов е за това, че въпреки задълженията си по закон - и като министър на здравеопазването, и като принципал на държавното търговско дружество "БулБио", не е осъществил достатъчен контрол върху работата на лицето Росен Алексиев, който към онзи момент е бил изпълнителен директор на компанията.

 

По всички обвинения министър в оставка Петър Москов получи мярка за неотклонение "подписка".

 

Разследването на прокуратурата е започнало по три сигнала на водещата на предаването "Открито" по БНТ Валя Ахчиева, подадени до Върховната касационна прокуратура през октомври миналата година. През април 2016 г. започва досъдебното производство, в което са разпитани над 100 лица и са иззети огромни количества документи, като разследването по случая продължава.

 

Обвиненията срещу Москов и неговия заместник Персенски са били оготови още в края на септември, но за да не се политизира обвинението, прокурорите са решили да изчакат приключването на президентската кампания, преди да ги повдигнат, стана ясно още от думите на Арнаудова.

 

Утре на разпит в следствието са извикани всички министри от Министерски съвет, тъй като решението за дарението между България и Турция от МС е взето неприсъствено. От тях се очаква да кажат кой им е носил документите за подпис и имало ли е икономическа обосновка на искането за дарение.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития