Новини - България

Москов разгневи социалистите
Прочетена: 492 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предизвика недоволството на депутатите от БСП Лява България.

 

В началото на днешното заседание на парламента групата на социалистите поиска неговото изслушване във връзка с лекарските протести и негативното им отражение върху цялото общество. Въпреки течащото по това време заседание на правителството, министърът се озова незабавно в пленарна зала. Вместо да обясни как ще тушира напрежението сред медиците, той направи преглед на целия процес по договарянето на цени и обеми на медицинските дейности до момента и предвиденото финансиране за тази година. Това предизвика бурната реакция на червените депутати, които не получиха възможност да влязат в дебат с Москов, тъй като процедурата по изслушване изключва възможността за задаване на допълнителни въпроси.

 

„Не мога да се спирам на причина за съгласие или несъгласие в обществото. Мога да направя един стегнат доклад за степента на изпълнение на действията, произтичащи от законите, за финансовото състояние на системата и новите дейности“, каза министърът. Той припомни, че вчера е подписано решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което анексира Националния рамков договор за 2015 г. и замества неподписаният за 2016 г. Министърът обясни, че това решение стъпва на 7 подзаконови нормативни акта. „От нормативна гледа точка всички необходими актове, регламентиращи дейността на лечебните заведения и необходими на НЗОК за сключване на договори, са приети и обнародвани. Толкова по притесненията, че има нормативна неуредица или неяснота“, коментира д-р Петър Москов.

 

Министърът направи преглед и на заложената финансова рамка за април - ноември тази година като я сравни със бюджета за 2015 г. През миналата година изпълнението в първичната извънболнична медицинска помощ е 185,17 млн. лв., а заложеното за тази година – 193,298 млн. лв. В специализираната извънболнична помощ изпълнението за 2015 г. е 204,234 млн. лв., а сега е 211,237 млн. лв. За медико-диагностичните дейности средствата за 2015 г. са 72 млн. лв. и 79,5 млн. лв. за 2016 г. В болничната помощ разчетите сочат 1,523 млрд. лв. за миналата година срещу 1,568 млрд. лв. за тази. Така общата сума, заложена в бюджета на касата от април до ноември 2016 г. е над 70 млн. лв. повече от 2015 г.

 

По отношение на извънболничната помощ министърът каза, че последните 2 години средствата по това перо са увеличени с 56 млн. лв. или с 13%. Министърът отбеляза, че от 1 април ще влязат в сила и нови дейности, за които досега НЗОК не е заплащала. Предвидени са 23.4 млн. лв. за продължително лечение и ранна рехабилитация. За лъчетерапия и радиохирургия са отделени 12 млн. лв. Според Москов, това ще гарантира, че нито един български пациент, който има нужда, няма да бъде в листа на чакащите или отлаган за лечение по финансови причини. Според него това ще спре практиката българските пациенти да се лекуват в чужбина и да плащат от джоба си.

 

„Няма нито намаление на обеми, нито намаление на дейности“, заяви Москов и добави: „Дават се нови възможност за лечението на пациентите. Това не е достатъчно, но е стъпка в правилната посока“.

 

Министърът се похвали за пореден път, че вече са премахнати възможностите за доплащане в болниците от страна на пациентите за дейности, които се финансират от НЗОК, за извършване на дарения и за заплащане за придружител за дете.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития