Новини - В медиите

Москов пред NOVA: Знам кой стои зад публичната атака срещу мен
Прочетена: 309 пъти

"Обвинението срещу мен ме обижда, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината".

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов в студиото на "Здравей България" по NOVA TV, ден след като се сдоби с три обвинения за подписаните с Турция договори за дарения на ваксини. 

 

По думите му усилията на здравното ведомство са били насочени към постигане на максимална ефективност на публичните средства.

"На този фон обвинението в безстопанственост ми звучи обидно персонално. Вероятно това е пътят, по който трябва да се мине, за да изчисти името си от лъжите", заяви министърът в оставка.

Според него се касае за атака отвън, която няма нищо общо със самите дарения.

"Много добре знам какви икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу мен. Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години", коментира Москов.

Той за пореден път отбеляза, че повдигнатите обвинения касаят единствено финансовите параметри на взаимното дарение с Турция. Прокуратурата не твърди, че ваксината „Пентаксим” е некачествена или по някакъв начин вредна.

"Имахме няколко становища, че предстои криза и трябваше моментално да се вземе решение. Питахме всяка една европейска държава могат ли да ни помогнат, но те нямаха ваксини. Всичко е по закон", уточни Москов.

"Ако трябваше да купим 100-те хиляди броя "Пентаксим", ние трябваше да платим 4,8 милиона лева. Как така като изнесеш нещо на стойност 370 хиляди лева и ти дарят нещо за милиони, си ощетил някого?", попита здравният министър.

Той е убеден, че има неясноти в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени.

"Заварихме болнична система, която не е предмет на каквато и да било разумна държавна политика и там потъват огромно количество пари. В момента екипът на Здравното министерство направи Национална здравна карта със задължителен характер – нещо, което 10 години беше само заявка, а сега вече е факт. Заварихме липсваща и лоша лекарствена политика. Към момента на базата на тежка експертна работа НЗОК взе от печалбите на фирмите милиони. Те отиват за лечение на хиляди български граждани. Тоест ние си прибрахме версиите и ги насочихме към здравната политика", категоричен беше министърът в оставка.

След като предаде властта на своя наследник от служебното правителство Москов обяви, че в месеците до парламентарните избори ще работи само и единствено за силен Реформаторски блок с ясна, консервативна, патриотична програма, насочена към ефективност на публичните финанси.

 

Целият разговор със здравния министър в оставка д-р Петър Москов можете да гледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития