Новини - В медиите

Москов пред bTV: Вървят тестове за електронна рецепта и електронно направление
Прочетена: 567 пъти

Въвеждането на електронния идентификатор, по-известен като "пръстови отпечатъци" в болниците, се случва в държава, в която това десетилетие няма да има национална електронна идентификация. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Къде има сериозна съпротива срещу системата няма значение, но електронната идентификация в системата означава възможност - и в момента върви тестови период на електронна рецепта и електронно направление, и в първите 15 дни на действие на всичко това през ноември ние имаме 15 млн. лв. по-нисък разход в сравнение с първите 15 дни на октомври при равни друг условия", коментира Москов.

Почти същият ефект се очаква да постигне и обявената преди дни обществена поръчка за 1,2 млрд. лв. за доставка на лекарства в болниците, допълни министърът в оставка. По думите му централизираният електронен търг е бил осъществен по препоръка на Европейската комисия за борба с корупцията и българският БОРКОР и се очаква да намали болничните разходи за лекарства между 10 и 20 процента.

"Това, че между една и друга болница има стотици левове разлика за едно и също лекарство, това, че търговецът на едро може да фактурира на болницата продукт за 60 лв., а тя да го фактурира на касата за 400 лв. - това прекъсва", категоричен беше Москов.

Самата обществена поръчка всъщност обединява заявките на 150 от най-големите лечебни заведения в страната за нужните им количества медикаменти през следващите две години, допълни министърът в оставка. И обяви, че не се притеснява от възможността да бъде разследван за обявяването на търг за толкова огромна сума в условията на отиващо си правителство.

 

Москов разсея и страховете от епидемиологичен бум на зарази в бежанския лагер в Харманли. По думите му там никога не е имало по-висока заболеваемост от нормалната за една общност от хора, а препоръката за поставянето на лагера под карантината е била издадена за успокоение на гражданите.

"Днес видях доклада на главния държавен санитарен инспектор - до тук половината от хората в лагера са били изследвани и няма никаква причина да се твърди, че има повишена заболеваемост, различна от тази в София. Утре ще изслушаме окончателните резултати от проверките на министерството ще вземем решение дали да преустановим карантината - частично или напълно", заяви Москов.

По думите му случилото се в Харманли се използва от редица политически сили за трупане на дивиденти в условията на активна предизборна кампания за сформиране на нов кабинет.

 

Целият разговор с министъра в оставка можете да гледате ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития