Новини - България

Москов: Не пипайте размера на здравната вноска
Прочетена: 765 пъти

Не бива да се пипа размерът на задължителната здравносигурителна вноска, призова министърът в оставка д-р Петър Москов по време на първото четене на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. в пленарната зала.

 

По този начин Москов отхвърли идеите за демонополизация на здравната каса и се противопостави на предложенията с част от вноските на гражданите да се стимулират здравните застрахователи.

"Не бива тази здравноосигурителна вноска да се разделя, т.е. част от нея да остава в НЗОК - задължителната, а част от нея да отива в някакви други здравни фондове, които нещо ще правят. Защото с едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги по различен начин", коментира Москов.

Това, което трябва да се случи, е да се стимулира доброволното здравно застраховане, допълни министърът в оставка, и дори предложи в пакетите на застрахователите да влязат всички услуги, за които сега пациентите сами заплащат със собствени средства. По думите му обаче задачата е трудно осъществима и не се подкрепя от частните дружества, защото фактите показват, че само около 10% от хората в България са готови допълнително и самостоятелно да инвестират в здравето си.

"Да разтурим финансирането на Националната здравноосигурителна каса и да я дадем на някакви здравни застрахователни фондове, означава всъщност да счупим идеята за солидарния модел в здравеопазването. Имаме тежка демографска и тежка социална структура на населението. Възрастно население, бедно население, болно население", заяви Москов. 

За целта е необходимо следващото управление да продължи политиката на това правителство за подобряване на ефективността при разпределянето на средствата в бюджета на НЗОК, убеден е министърът в оставка.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития