Новини - България

Москов: Лекарите искат стария НРД, а новият е по-добър за пациентите
Прочетена: 455 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов няма да се откаже от планираната за здравна реформа, заради протестите на лекарите, които започнаха вчера. Това стана ясно от участието му в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин“. „Застоят в здравеопазването изисква радикални действия“, каза министърът.

 

Той отбеляза, че лекарите настояват да се работи по Националния рамков договор за 2015 г., а новият гарантира по-голям достъп на пациентите до специалист. В него са предвидени 640 хил. направления за специалист повече от миналогодишния договор. Новият договор дава допълнителни 72 млн. лв. за лекари и пациенти, заяви Москов.

 

„Поне 15 пъти съм се срещал с ръководството на лекарския съюз. Въпреки, че не го разбирам, върнахме желанието на лекарите да са на разположение 24 часа 365 дни в годината, това е нечовешко“, каза здравният министър.

 

Той коментира и решението на Конституционния съд за разделянето на здравните пакети на два като отбеляза, че то не оспорва промяната, а само настоява критериите да бъдат вписани в закон. „Ние вече го подготвяме. Всеки един от стратегическите документи на промяната е подложен на диалог повече от една година, но диалогът трябва да води до решение. Поемам отговорност, за да мога да променя нещата, които искам. Така ме учи политическата традиция, към която принадлежа“, каза Москов.

 

Министърът добави, че в момента има хаос в системата на здравеопазването, заради което пациентите масово са недоволни. Ето защо правилата, по които ще работи НЗОК в бъдеще са ясно разписани.

 

Цялото интервю можете да гледате на сайта на бТВ - ТУК.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития