Новини - България

Москов към министрите: Благодаря ви, че ходим по земята и виждаме реалните проблеми
Прочетена: 269 пъти

„Някой хора казват, че виждали проблемите от самолет. Аз благодаря на всички вас, че ходим по земята и виждаме реалните проблеми, защото вероятно детското отделение на „Пирогов“ не се вижда от самолет.“

С тези думи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се е обърнал към колегите си на заседанието на правителството вчера, става ясно от видео качено на Фейсбук страницата на премиера Бойко Борисов. Изказването му е провокирано от твърденията, че правителството раздавало предизборно пари.

 

Припомняме, че вчера Министерски съвет одобри допълнителни разходи в размер на 7,2 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за държавни лечебни заведения за болнична помощ. Два милиона от тях са за строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинско оборудване за детската клиника на болница „Пирогов“.

„Детското отделение в „Пирогов“ е една язва. Тя стои така 40 години“, коментира Москов.

Той добави, че в началото на мандата на правителството е било осигурено финансиране за ремонта на операционните на детското отделение, които сега изглеждали като „отделенията във всяка европейска държава“. С допълнителните средства сега ще се финализира целият строеж и ще се осигури изцяло модерна апаратура на цялото детско отделение на „Пирогов“, уточни министърът.

 

Той реагира и на появилите се по-рано критики, че правителството отпуска предизборно средства за болниците като припомни, че средствата за УМБАЛ „Св. Екатерина“ всъщност за осигуряването на изкуствени сърца за пациенти на 17 и 18 г.

„Ако другото е инвестиция в бъдещето, от това, което правителството решава днес, с тези 2 апарата ние спасяваме днес 2 човешки живота на 17 и 18 г. Иска ли някой да го каже, че това е предизборна инвестиция? Да го каже на тези хора. Да го каже на хирурзите. Да го каже на майките и бащите на тези деца“, каза Москов.

Министърът добави, че основна част от инвестициите са насочени към детско и майчино здравеопазване, което било и основна част от приоритетите на правителството в сферата на здравеопазването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития