Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Монография разказва за биотехнологичните лекарства – от лабораторията до пациента
Прочетена: 726 пъти

В средата на миналата година в България бе издадена първата за страна ни монография посветена на биотехнологичните лекарства „Биотехнологичните лекарства – от лабораторията до пациента“. Във въведението на изданието се отчита, че иновациите са движещата сила на съвременната индустрия, а в медицината те са тясно свързани с прогреса, белязан от биотехнологиите. Имено затова и монографията разглежда подробно иновациите в лекарствените продукти, в производствените процеси и в регулаторните рамки.

Новите биотехнолоични възможности водят до голям напредък в разкриването на причините за редица заболявания, както и в разработването на нови терапевтични средства, гласят първите редове на изданието. 

Монографията отчита, че в последните години се наблюдава драстичен ръст в броя на лекарствата с биотехнологичен произход, насочени към важни социално-значими заболявания като диабет, онкологични, сърдечно-съдови, неврологични, респираторни и автоимунни заболявания. Вече са установени няколко нови лекарствени класа, всеки от които има собствена структурна архитектура и механизъм на действие, вкл. моноклонални антитела, противотуморни ваксини, генна терапия, ензими и протеини.

 

Автори на „Биотехнологичните лекарства  - от лабораторията до пациента“ са доц. Александра Савова, доц. Асена Стоименова, проф. Борис Богов, проф. Генка Петрова, проф. Георги Михайлов, проф. Димитър Терзииванов, проф. Емил Паскалев, доц. Иванка Атанасова, проф. Илиана Йонкова, доц. Христо Цачев и Людмил Антонов.

В резултат на големия напредък и значимостта на биофармацевтичните лекарства за съвременната медицина и естествените науки, фармацевтичната биотехнология се превърна в изключително важен компонент от образованието на съвременните изследователи, фармацевти и медици. Ние вярваме, че въвеждането на фармацевтичната биотехнология в обучителния процес ще осигури въвеждане и детайлно покриване на научните основи и клинично приложение на биотехнологичните лекарствени продукти, споделя авторският колектив.

В следващите седмици Redmedia ще ви представя кратки видеа, заснети с част от авторите на монографията.

 

Първото от тях - с проф. Генка Петрова, можете да видите ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития