Новини - България

Момченцето със сепсис от варицела в "Пирогов" вече е добре
Прочетена: 339 пъти

Състоянието на 5-годишното дете, което по разпореждане на премиера Бойко Борисов беше транспортирано по спешност от Бургас в "Пирогов" със самолет "Спартан", вече е много добро. Това обяви на специален брифинг д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия на университетската спешна болница и един от основните лекари, които са участвали в операциите за спасяване на малкия пациент.

 

Детето беше докарано в "Пирогов" в много тежко състояние, заради сепсис в следствие на оток на целия долен крайник. Всичко това заради варицела, която е сринала имунитета му. Дълго време лекарите се опасяваха, че момчето може да загуби крака си, но в резултат на професионалните им грижи, състоянието му се подобрява.

"Извършихме всичко необходимо като консултации и изследвания и започнахме мощно лечение. С цел съхраняване на крайника бяха извършени оперативни интервенции на крака, а ръката беше лекувана само консервативно с много силни, съвременни антибиотици", обясни още републиканският консултант по детска хирургия д-р Стоилов.

Националният консултант по детска анестезиология и реанимация проф. Надежда Гаврилова обясни, че е имало моменти, в които с екипа й са се опасявали, че детето ще трябва да премине на обдишване.

 

Детето вече е без дренове, но му предстои рехабилитационно-възстановително лечение, допълват от лечебното заведение.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития