Новини - България

Момченце е със сепсис на крака след варицела
Прочетена: 510 пъти

Изключително тежко усложнение след прекарана варицела наложи спешното транспортиране на 5-годишно момченце от Бургас в столичната УМБАЛСМ "Пирогов", съобщиха от болницата късно снощи. За да не се губи ценно време, премиерът Бойко Борисов нареди детето да бъде докарано с военен самолет "Спартан" по искане на Министерството на здравеопазването.

 

Момченцето има варицела, в резултат на която имунитетът му се срива и получава оток на целия ляв долен крайник. Състоянието обаче се усложнява, защото се стига до сепсис, съобщават от "Пирогов".

 

Детето ще бъде лекувано в Клиниката по детска реанимация на спешната болница, където започва мощно антибиотично лечение. Детето ще бъде поставено под активно 24-часово лекарско наблюдение и ако се наложи, може да се стигне до оперативно лечение. В момента е в стабилно общо състояние и е прекарало нощта спокойно, допълват от "Пирогов".

 

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) само за първата седмица на тази година са съобщени 811 случая на варицела в страната, което е с 247 случая повече от предходната седмица. Пикът на заболеваемостта обикновено е през есенно-зимния период, когато децата посещават кативно детски градини и училища.

 

По-притеснителната тенденция е, че броят на децата с варицела прогресивно се увеличава на годишна база. От януари до ноември 2016 г. в страната са съобщени общо 27 415 случая на шарка, което е с 6457 случая повече в сравнение със същия период на миналата година. Тогава регистрираните болни са били 20 958.

 

Въпреки че броят на боледуващите всяка година представлява почти една трета от общия брой на новородените в страната, у нас все още не се внася ваксина за предпазване от варицела.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития