Медицина на бъдещето -

Момче изобрети сутиен, който открива рак на гърдата
Прочетена: 746 пъти

Хулиан Риос Канту, 18-годишен студент от Мексико, изобрети сутиен, който открива първите признаци на рак на гърдата толкова рано, че шансовете за пълно излекуване са наистина големи, пише сайтът „Indi100.com”, цитиран от Нова телевизия. Новината идва на фона на мрачната статистика, според която 1 от 8 жени страда от рак на гърдата.

 

Студентът се е вдъхновил за изобретението си от майка си, която заради рак на гърдата е подложена на двойна мастектомия.

 

Канту и трима негови състуденти създали компания, която използва биосензори в областта на медицината и е „посветена на повишаването на качеството на живот на жените чрез постигане на метод за самостоятелно ранно и ефективно откриване на рак на гърдата”.

 

В сутиена са вградени 200 биосензора, които картографират повърхността на гърдите и отбелязват промените в температурата или размера, което се смята за много по-точен метод от самооценката.

 

Увеличаване на размерите, промяната във формата или температурата на гърдата може да значи повече кръв, която циркулира, което от своя страна може да е знак за някои видове рак. Веднага щом се появи някаква малформация или тумор, се появява и излишък от васкуларизация. Колкото по-голям е притокът на кръв, толкова по-висока е температурата.

 

За да бъдат засечени промените в гърдите, е необходимо сутиенът да се носи за час-час и половина на седмица.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития