Новини - Свят

Модерна терапия срещу Хепатит С - без ограничения само в три държави от ЕС
Прочетена: 1105 пъти

Франция, Холандия и Португалия са единствените държави в Европейския съюз и Средиземноморския регион, които не ограничават достъпа на пациентите до най-новите и ефективни медикаменти за лечение на Хепатит С.

 

Това показват резултатите от проучването за политиките и проектите за борба с вирусните хепатити в Европа - Hop-CORE. Анализът, извършен от Европейската чернодробна пациентска асоциация (ELPA) сред общо 25 европейски и 2 средиземноморски държави, в които има членове, беше официално представен вчера на годишната среща на организацията в Берлин.

 

Най-притеснителните данни от проучването са, че 52% от страните, сред които и България, изобщо не разполагат с национална стратегия за борба с вирусните хепатити. В 17 (63%) от държавите няма регистър на болните от Хепатит Б, а в 15 (56%) няма такъв за пациентите с Хепатит С. В същото време и двете заболявания могат лесно да бъдат проследявани и контролирани чрез спазването на правилните мерки за профилактика и лечение. 

"Намаляването на случаите на Хепатит С до нула сред определени рискови групи е напълно възможно в следващите години. Ето защо се нуждаем от сериозно проследяване на вируса на Хепатит С във всички европейски държави - работещи скринингови програми, подобрено лечение с ефективни медикаменти и добро сътрудничество между всички участници в сектора", отбелязва проф. Масимо Коломбо от Университета в Милано.

Основният достъп до тестове и изследвания е жизненоважен за пациентите, особено за тези от високорисковите групи (наркомани и затворници), допълват експертите. Въпреки това, пациентските организации в 10 от държавите, участвали в проучването (37%), съобщават, че у тях гражданите не разполагат с кабинети за скрининг извън лечебните заведения. Още по-притеснителното е, че в 12 (44%) от страните подобни услуги не съществуват дори за рисковите групи. 

 

По отношение на превенцията също има сериозни пропуски, се казва още в доклада. Специални програми за насърчаване на употребата на чисти игли и спринцовки се прилагат в 22 от държавите, но не и в останалите пет. Липсват специализирани звена за гарантиране на терапията и достъп до лесни и бързи изследвания. 

"Съвършено неразбираемо е защо борбата срещу хепатит продължава да е толкова слабо застъпена в европейските държави. Съществуват прекрасни възможности за профилактика и лечение, чудесни стратегии и многобройни международни инициативи, особено от Световната здравна организация. Надявам се резултатите от проучването да променят политиките, адресиращи вирусните хепатити, не само в регионален, но и в глобален план", сподели и президента на ELPA Татяна Райц.

По официални данни всяка година 171 000 души умират, заради състояния, свързани с хепатит. Това прави около 400 смъртни случаи на ден или около 2% от всички смъртния случаи годишно. Огромната част от тези случаи се дължат на последствията от хроничния хепатит Б и С, които през 2013 г. са отнели живота на между 56 000 и 112 500 души.   

 

Слава АНАЧКОВА

Специален пратеник на Redmedia в Берлин

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития