Новини - България

Мобилно приложение свързва кръводарители и пациенти
Прочетена: 449 пъти

Студенти от 3 държави разработиха мобилно приложение за кръводаряване, което позволява свързването на дарители с нуждаещи се пациенти. Проектът бе представен в Startup Weekend Varna Mobile'2016, в който се състезаваха 120 участници. Жури от инвеститори и специалисти в областта на информационните технологии връчи първата награда на международният екип, включващ обучаващите се в България по програма „Еразъм“ Ясмин Ел Кидер от Франция и Акаки Гюмберидзе от Грузия и техния колега от  Икономически университет-Варна Велислав Малчев.

 

Идеята за техния проект е провокирана от възможността да се спасяват човешки животи чрез стимулиране на кръводарителските акции. Данните за 2015 година показват, че в България едва 22 на всеки 1000 души даряват безвъзмездно кръв. Същевременно нуждите на болничните заведения многократно надхвърлят тази цифра.

 

Голямата награда за победителите е място на демо-презентациите на "Youth Entrepreneurship Forum StartUp 2016 Go To Market", където ще могат да представят своята идея пред 10 инвестиционни фонда и бизнес-ангели от Европа. Това им осигурява възможност да получат финансиране за реализация на проекта.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития