Медицина на бъдещето -

Мобилно приложение помага на онкоболни
Прочетена: 194 пъти

Мобилно приложение, с чиято помощ пациентите с напреднал стадий на рак, могат в реално време да съобщават симптомите си, предизвиква значителни положителни ефекти, сред които надежда за удължаване на живота. Това разкрива представено вчера клинично проучване, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

 

В изследването са участвали 766 пациенти на средна възраст 61 години, всички с различни видове рак с метастази – на белите дробове, на гърдата и на простатата. То показва, че потребителите на приложението, което може да се качи на таблет или на смартфон, за да съобщава на лекаря за вторичните ефекти от химиотерапията, са добавили средно по пет месеца повече към живота си, отколкото тези в контролната група. Участниците в контролната група са очаквали ежемесечната си визита при онколога, за да установят проблемите. Средната продължителност на добавените месеци живот се е увеличила с 20% (31 месеца, спрямо 26 месеца) и то с по-добро качество на живота, уточнява д-р Етан Баш (Ethan Basch), професор по медицински науки в Университета на Северна Каролина в Чапъл хил, който е основен автор на изследването.

 

Резултатите са представени на конференция на Американската асоциация по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology -ASCO) – най-големия колоквиум за рака с повече от 30 хиляди участници, събркоито се събраха в Чикаго.

 

Изследването, проведено от септември 2007 до януари 2011 г. с участието на 58% жени, е публикувано онлайн в Journal of the American Medical Association (JAMA). Финалните изчисления са извършени през юни 2016 г. По това време 67% от участвалите в изследването вече са починали.

„Болните, които преминават курс на химиотерапия, често имат тежки симптоми – сънливост, болки, умора, дихателни затруднения – и лекарите и медицинските сестри са информирани за тях само през половината от времето”, обяснява изследователят и добавя: "Констатирахме, че приложението за предаване на тези данни в реално време на лекуващия екип, който може да реогира без да чака за облекчаване на болните”.

Честотата на тревоги е била средно по-малко от един път седмично. В случай на влошаване, те са си общували с медицинските сестри с помощта на електронната поща, докато тези от контролната група са се обаждали по телефона. Системата за оповестяване е наречена Symptom Tracking and Reporting и тя е позволила да се намалят спешните посещения за тези пациенти. Те също са понасяли по-добре химиотерапията и в същото време са показали и по-добра активност. Всички тези фактори са се отразили положително върху продължителността на живота им. Сред трудностите, които стоят пред това приложение, което все още не се предлага на пазара, изследователите цитират проектирането на електронни медицински досиета и факта, че лекарите няма да получават плащане за работата си по сегашната здравно-осигурителна система в САЩ.

 

Според проф Баш, тази система е "обещаваща", тъй като освен облекчаване на страданието на пациентите и подобряването на качеството им на живот през последните им месеци, ще спести и милиони долари.

„Впечатляващо е, че нещо толкова просто може не само да подобри качеството на живота на болните, но и в някои случаи да им помогне да живеят по-дълго”, каза д-р Харолд Бърнстейн, онколог от института Дана-Фарбър (Dana-Farber Cancer Institute) в Ню Йорк.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития