Новини - България

Мобилна платформа ще предава пациентските сигнали на полицията
Прочетена: 343 пъти

Всеки обезпокоителен сигнал за корупция или за злоупотреба с правата на пациентите ще може да стига директно до органите на реда, които на свой ред да предприемат необходимите действия, похвалиха се от Националната пациентска организация (НПО). За целта организацията ще си сътрудничи с Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), а конкретните сигнали ще събира чрез своята онлайн платформа "Здравен отзив".

"Основният стремеж е към улесняване комуникацията между пациентите и институциите с цел стимулиране на гражданската активност, за подобряване качеството на предоставяното здравно обслужване, борба със злоупотребите в системата на здравеопазването и прочие", обясняват от НПО.

Платформата "Здравен отзив" дава възможност на пациентите да подават сигнали във връзка различни неуредици (санитарно-хигиенни условия, неетично отношение, нерегламентирани плащания, дискриминация и прочее) и да споделят цялостния си опит от българската здравна система.

 

В същото време дейността на комисия "Здравеопазване" към ГДНП е насочена към противодействие на престъпления в сферата на здравеопазването - при наличие на сигнали за извършвани закононарушения от служители в Министерство на здравеопазването, второстепенните разпоредители с бюджетни средства и лечебните заведения, те биват насочвани към съответните структурни звена на МВР за извършване на проверка.

 

о момента в платформата "Здравен отзив" са публикувани резултатите от проверки по няколко десетки сигнала, подадени в Национална пациентска организация през текущата година, а други са в изчакване на отговор по компетентност от съответните институции.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития