Коментари -

Много версии, един Фонд. И опасни подозрения за престъпни схеми при лечението на деца в чужбина
Прочетена: 527 пъти

Участие в престъпни схеми, финансови злоупотреби и превишаване на служебните правомощия. Такива са заключенията на Специализираната прокуратура и ГДБОП, които тази сряда арестуваха директора на Фонда за лечение на деца Павел Александров и още 7 души от администрация на институцията. Всички вече са освободени под парична гаранция, но на петима души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за престъпления по служба и финансови злоупотреби. Останалите трима ще бъдат само свидетели по делото.

 

"Евтин ПР", "кална бомба", нагласена акция и съвършено умишлени действия за "удобна" подмяна на ръководния състав пък са другите версии за спецакцията във фонда, който разпределя около 12 млн. лв. годишно за деца, нуждаещи се от специфична и скъпа терапия, включително в чужбина. 

 

На трета страна са родителите на болни малчугани, които просто искат бюрократичните спънки да бъдат премахнати. На мълчалив протест пред сградата на институцията вчера част от тях изразиха недоволството си срещу тромавите процедури по одобрение на лечението на болните им деца. 

 

"Нашето искане е да се оптимизират тези бюрократични процедури и да не чакат тези деца по месец и нагоре, за да бъдат одобрени, след това тепърва да се искат оферти. Иска се оферта за операция после се иска оферта за последващо лечение, а за раковo болни дечица всеки ден е от значение", коментира пред БНТ един от присъстващите татковци Кирил.

 

Проблемът е, че вече трети ден почти никой не може да се ориентира в казуса, а в публичното пространство упорито витае впечатлението, че спецакцията е поръчкова и преследва користни цели.

 

"Това е възможно най-евтиният и долнопробен ПР, който някой може да измисли. (...) Оказа се един кален мехур, който на мен ми е страшно интересно кой наду. (...) Случилото се остави в обществото много гаден вкус на увреждане на доверието в нашата система на здравеопазването", сподели тезата си пред "Дарик Кафе" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в служебното правителство на Георги Близнашки.

 

Именно той възстанови на поста вече бившият директор на фонда Пламен Александров, след като предишният здравен министър Таня Андреева го уволни заради установени, но несъществени нарушения в трудовото законодателство. По думите му Александров напълно е заслужавал да управлява фонда, защото "политическото назначение от предишното правителство" не се е справяло добре.

 

Пред Би Ти Ви обаче ексминистър Андреева обяви, че в институцията работят хора с користни цели.

 

"Скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват. Във Фонда за лечение на деца трябва да работят хора, които се интересуват от децата, а не от това в коя болница да изпратят пациентите, каква апаратура да се използва и т.н.", убедена е тя. 

 

По думите й участниците в Обществения съвет на институцията успявали да махнат всеки шеф, ако той се опита да не работи "на тъмно".

 

"Работим с Александров от достатъчно дълго време, за да смятам, че той не би изнудвал родителите по никакъв начин и под никаква форма. Достатъчно много работа е свършил и сме били свидетели какви чудеса прави само и само да заминат децата. Лично за мен това е поредната простотия с идеята фондът да престане да съществува и да се превърне в някакво подразделение на Министерството на здравеопазването", коментира за Клуб Z и бившият представител на БНР в Обществения съвет на Фонда Надежда Цекулова.

 

Подобни подозрения споделя и благотворителната организация "Спаси, дари на ...", която вече 10 години помага финансово на родители с болни деца. Техни представители също участват в Обществения съвет към Фонда и се опасяват, че подобни силови действия ще унищожат структурата и ще доведат до непреодолими проблеми в лечението на малките пациенти.

 

"Убедени сме, че случващото се в момента е поредният опит да бъде сменен директора на фонда с удобен на чиновниците в Министерството на здравеопазването, за да могат да бъдат насочвани средствата за лечение към подходящи наши лекари, клиники и доставчици на медицински изделия", се казва в официалната им позиция по темата.

 

На този етап единствената спасителна сламка за всички е обещанието на новия директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, че няма да има забавяне в работата му.

 

"Няма да има забавяне при обработката на документите на деца, които кандидатстват за лечение в страната и чужбина", увери той пред Нова телевизия.

 

Директорът се ангажира в рамките на 15 дни да предложи план за промени, така че дейността на Фонда да бъде оптимизирана.

 

Следващото заседание на Обществения съвет към него е насрочено за идната сряда, 27 април.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития