Новини - Свят

Младите европейци на 16 г. пият все повече алкохол
Прочетена: 279 пъти

Употребата на спиртни напитки сред младежите между 15 и 17 година възраст в Европа непрекъснато се увеличава, сочат обработените данни от Италианския национален статистически институт (ISTAT). Същите са залегнали и в проект на резолюция за създаване на европейска стратегия относно алкохола, която да бъде приета от Европейския парламент. Целта е документът да помогне на държавите-членки да опазят здравето на децата от вредното въздействие на концентратите.

 

Не отдавна за това призова и Световната здравна организация (СЗО). Тя обаче препоръчва да се въведе пълна забрана за консумация на алкохол от лица, ненавършили 16 години. Според научни изследвания непълнолетните, които започват да употребяват спиртни напитки преди тази възраст, са изложени на повишен риск от пристрастяване и алкохолизъм.

 

Освен това прекалавянето с алкохол води до тежки последствия не само за здравето, но и за психичното и социалното развитие на подрастващите. Известно е, че прекомерната консумация може да увеличи агресивността, да провокира насилие или да доведе до неконтролируеми пристъпи.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития