Събития -

август 2016

ПВСЧПСН
    
15 август
Понеделник
Минута мълчание и сирени на линейки за Деня на спасението
България
Всички лечебни заведения в страната
12:00 - 12:05 ч.

На 15.08.2016 г., понеделник, от 12:00 часа медицинското съсловие в България ще отбележи 53 години от подвига на 26-годишния д-р Стефан Черкезов.

 

На този ден през 1963 г. той самопожертвователно изважда 47 души от горящ автобус, но сам загива от тежките си изгаряния. В негова памет и в името на още 130 лекари и 15 медицински сестри, загубили живота си по време на работа, всяка година Денят на спасението се отбелязва с едноминутно мълчание.

 

Инициативата е на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", но честването се подкрепя и от ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). 

"Призоваваме Ви на 15 август (понеделник), точно в 12.00 ч., да организирате едноминутно мълчание пред лечебните заведения, придружено от звука на сирените на линейките. Така ще изразим своята почит пред делото на нашите колеги, починали при спасяване на човешки животи" се казва в официално писмо на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и на д-р Тотко Найденов до членовете на УС на БЛС и до председателите на Районните лекарски колегии.