Коментари -

Министри "на опашка" пред следствието – 2 (коментари)
Прочетена: 301 пъти

„Опашката“ от политици пред столичното следствие се изви и днес. Вчера се твърдеше, че всички министри от Кабинета „Борисов 2“, с изключение на премиера в оставка Бойко Борисов, ще трябва да дават обяснения как правителството е взело неприсъствено („на подпис“) решението за бартера на ваксини с Турция. Тази сутрин обаче изненадващо бе съобщено, че и министър-председателят е призован в следствието. Освен действащи министри обаче бяха привикани и трима бивши – на правосъдието Христо Иванов, на образованието Тодор Танев и на социалната политика Ивайло Калфин. Тримата са били част от правителството през 2015 г., когато е взето решението за бартера.

 

Първи пред следователите днес се яви Калфин, но най-словоохотлив на излизане от следствието бе Иванов. Той определи случващото се като "доста пошъл пиар" на главния прокурор Сотир Цацаров, с който се опитва да демонстрира, че е политически независим. По думите му има много по-сериозни въпроси, с които трябва да се занимава прокуратурата, от този с ваксините и даде за пример управлението на несъстоятелността на КТБ, разкритията на банкера Цветан Василев за управлението на държавата и "Яневагейт".

 

Тодор Танев пък обясни, че си задава риторично въпроса дали е необходимо да бъдат викани всички министри да разпознават своя подпис за договора с ваксини и добави:

"До момента не е доказано, че тези ваксини  са вредни".

Сред разпитаните днес бе и вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче излезе от следствието заедно с премиера Бойко Борисов и не коментира какви въпроси са му задавали.

 

Още в ранните часове на деня в ефира на bTV по темата се изказа и депутатът зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски. Той очерта вероятните причини за повдигането на обвинение срещу здравния министър в оставка:

„Вероятно става въпрос за фармацевтичните гиганти и бялата мафия. Ако той е успял да вземе от ръцете им 500 млн. лв., очевидно това не е много приятно за тези хора”.

По думите му е „твърде загадъчно”, че двама от четирима министри на реформаторите са извикани на разпит, като на един му е повдигнато обвинение.

„Аз нямам съмнение – нито аз, нито колегите – в професионализма на Петър Москов и Николай Ненчев. Познавам и двата случая в детайли, те са работили в интерес на държавата”, заяви Зеленогорски.

Припомняме, че за бартера на ваксини с Турция в понеделник бяха повдигнати три обвинения на министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов и едно на заместника му д-р Адам Персенски. Вчера в следствието бяха призовани за обяснения вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и министрите Николай Ненчев и Теменужка Петкова.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития